Motmuggen, latrinevliegjes of rioolvliegjes behoren wel degelijk tot de muggensoort, al steken ze gelukkig niet. Het zijn kleine insecten van 3 tot 5 mm die zich door de kleinste gaatjes kunnen wurmen – zelfs muggengaas kunnen ze de baas. Ze leven doorgaans 2 à 3 weken en zijn vooral actief in de zomermaanden.
Ook kokend water met azijn of bleekmiddel kan werken. Of meng bijvoorbeeld zuiveringszout (baking soda/bicarbonaat) met azijn en laat het even intrekken. Spoel daarna wel nog eens goed met kokend water. Hoe minder vuil er daarnaast in je afvoer zit, hoe minder kans dat de rioolvliegjes er naartoe komen.
Ze zoeken dan plekken in of rond je woning op waar rottend, vochtig, organisch restafval ligt. Daar leggen zij dan eitjes in. Hoe warmer het is, hoe sneller deze eitjes uitkomen. Verstopte putjes, leidingen of afvoeren, ondergelopen kruipruimtes en rioolproblemen trekken meestal rioolvliegjes aan als vliegen op honing.
Rioolvliegjes ontwikkelen zich op plekken waar stilstaand water staat, bijvoorbeeld buiten in de tuin.
Rioolvliegjes zijn meestal het gevolg van een rioolprobleem: een verstopping dus, of een lekkage, bijvoorbeeld in de kruipruimte.
Verwijder stilstaand water
Als het water lang genoeg stilstaat, raakt het vervuild. Voor rioolvliegjes is dit ideaal om eitjes in te leggen, zeker bij warm weer. Zoek daarom naar opslagplaatsen voor water, denk aan emmers, plantenbakken, regentonnen en dakgoten. Verwijder daar zo snel mogelijk het vocht en het slib.
Als je te maken hebt met rioolvliegjes die vanuit je afvoer naar boven komen, kun je hier kokend water met sodakristallen ingieten. Zo haal je ook alle eitjes van rioolvliegen weg. Ook kokend water met azijn of bleekmiddel werkt hier goed tegen, net als zuiveringszout met azijn.
Vooral niet gebruikte of verstopte aflopen zijn favoriete (broed)plaatsen. Aangezien motmuggen vaak in rioolbuizen voorkomen, kan een open verbinding met de riool, zoals een lege sifon van een zelden gebruikte wastafel of de afvoerpijp voor regenwater, voor heel wat hinder zorgen.
Voor het rioolvliegjes bestrijden betaal je gemiddeld € 50 tot € 400. Deze ongediertebestrijding kosten zijn inclusief de inspectie en voorrijkosten.
Die kunnen op uw voedsel of keukengerei terechtkomen als u even niet oplet. Veel van deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken en zo uw gezondheid schaden. Gelukkig kunnen rioolvliegjes niet steken of bijten, ook al behoren ze wel tot de muggenfamilie.
Ze eten meestal schimmels en bacteriën uit rioolslib. In uw huis zullen ze zich voeden met voedingsstoffen en water uit bijvoorbeeld plantenbakken, het water van de afwas of uw tandenborstel.
De larven die uit de eitjes komen, leven in dit water of in deze vochtige grond, zoals meren, sloten, vijvers, moerassen en stilstaand water onder of op gebouwen. Het larvenstadium duurt enkele dagen tot enkele weken, waarna de larven van de muggen het popstadium in gaan. Het popstadium duurt 1 tot 7 dagen.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.
De kleine vliegjes waar u last van heeft, zijn hoogstwaarschijnlijk rouwvliegjes, oftewel rouwmuggen. Deze vliegjes komt u het meest in het voorjaar tegen en zijn helaas niet te bestrijden met een insectenlamp of een vliegenlamp.
De oorzaak van een rioolvliegjes plaag
De grootste oorzaak van rioolvliegjes in uw woning is een probleem in uw riolering. Rioolvliegjes welke overlast veroorzaken leven het best op (menselijke) uitwerpselen. Deze vliegjes komen voornamelijk af op (kapotte) leidingen bij rioolproblemen.
Ze komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van (bedorven) voedsel of kadavers (muizen, ratten etc.). Maar ze kunnen ook per ongeluk je huis binnen vliegen als je een raam of deur open laat staan. Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte.
Motmuggen zijn heel erg klein: 3 tot 5 mm. Dit betekent dat ze door de kleinste openingetjes naar binnen kunnen komen. Aan de hand van deze aanwijzingen kun je ze herkennen: Grootte: 3-5 mm.
De wc-motmug is niet alleen verbazingwekkend mooi, maar ook verfrissend. De larfjes eten namelijk organisch afval waar bacteriën in zitten en helpen daarmee bij de schoonmaak.
Fruitvliegje herkennen
Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes en hebben een lengte van ongeveer 3 mm. Ook al moet je vaak goed kijken om dit te kunnen zien: fruitvliegjes herken je aan hun grote, rode ogen. Het lijfje van een fruitvliegje is lichtbruin.
Zand tegen rouwvliegjes
Het zand blokkeert de lucht en de larven zullen afsterven. Ook komt de varenrouwmug er niet doorheen om nieuwe eitjes te leggen, ze legt deze niet in het zand. Laat het zand maximaal 2 weken bij je plant liggen, want anders zullen de wortels ook afsterven door zuurstofgebrek.
Verwijder rottend organisch afval uit afvoeren
In verstopte afvoeren zit rottend organisch afval. In dit 'spul' leggen motmuggen broedplaatsen aan en het is de ideale voedingsbodem voor opgroeiende larven. Maak dus afvoeren schoon met soda en heet water (of zelfs kokend water).
Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes
Het verschil is goed te zien in de ogen. Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.