Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast. Aubergine kun je ook invriezen.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Aangesneden Aubergine Bewaren Verse aangesneden aubergine moet je wel in de koelkast bewaren. Leg de aubergine onderin de koelkast. Bewaartijd is zo ongeveer 3 dagen.
In blokjes of in schijven snijden. Doe de blokjes of schijven voorzichtig in het kokende water, en blancheer dit gedurende 4 minuten. De groente afgieten in een vergiet, en meteen afspoelen met koud water. Zo stopt het kookproces meteen.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Let bij de groenteboer op dat je de licht paarse, middelgrote variant koopt. Hoe groter de aubergine is, hoe meer pitten ze bevat, en de pitten maken de aubergine bitter. Het helpt sowieso om de aubergine voor gebruik een uurtje met wat zout bestrooid te laten staan.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Schillen en schoonmaken
Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Aubergines bevatten het stofje solanine, wat maag- en darmklachten kan veroorzaken.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is. Gewoon verdergaan met marineren of bereiden; dat wordt smullen straks!
Aubergine is een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie, net zoals tomaat en paprika. Meestal is de peervormige vrucht donkerpaars.
Aubergine invriezen
Stop de groente niet rauw in de diepvries. Bereid aubergine eerst door ze 2 minuten te blancheren of even kort te bakken in boter of olie. Bereide aubergine kan je 12 maanden bewaren in de diepvries.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Courgette, aubergine en paprika
Courgette, aubergine en paprika moet je ook niet in de koelkast bewaren. Deze groenten verliezen dan hun smaak. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur.