Medicatie kan invloed hebben op smaak en eetlust. Medicijnen als antibiotica kunnen bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond geven, en ACE-remmers en angiotensine II kunnen leiden tot smaakverlies. Medicijnen bij Parkinson en diuretica zijn voorbeelden van middelen die een droge mond tot gevolg kunnen hebben.
Veel antibiotica hebben een bittere, zure en/of metaalsmaak wanneer ze in het speeksel worden uitgescheiden. Een voorbeeld hiervan is metronidazol, dat erom bekend staat een metaalsmaak te geven. Ook van vele andere antibiotica zijn smaakstoornissen als bijwerking gemeld.
Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen. Zoals hierboven al werd aangegeven kun je, als je een vieze smaak in je mond hebt door antibiotica, spoelen met water en een eetlepel zout of een tongreiniger gebruiken.
Oorzaken van smaakstoornissen
Veel medicijnen, zoals antibiotica, bloeddrukverlagers, antidepressiva en antischimmelmiddelen, kunnen voor vermindering van de smaak zorgen.
Verschillende soorten antibiotica en medicijnen voor jicht of diabetes zoals allopurinol kunnen een metaalsmaak in je mond veroorzaken. Dit komt omdat de medicijnen gedeeltelijk via het speeksel in de mond wordt geabsorbeerd, wat zorgt voor een metaalachtige nasmaak.
Mogelijke oorzaken van smaakstoornissen zijn: verminderde gevoeligheid van de smaakpapillen met het ouder worden, aantasting van de slijmvliezen van tong en mond bijv. door uitdroging, ontsteking, infecties (schimmel, virus of bacterie), slechte mondhygiëne, roken, bestraling, ..
Ontstekingen. Continu een vieze smaaksensatie kan het gevolg zijn van infecties in de mondholte, zoals ontstekingen in het tandvlees, gebit of speekselklier.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Hun zoutsmaak komt tot stand doordat speeksel het zout uit voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal dat het aangeboden zout 'vertaalt' richting de hersenen als zoutsmaak.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende. Maagdarmklachten, zoals diarree of slappe ontlasting en lichte buikkrampen. Dit gaat vanzelf over binnen enkele dagen. Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts.
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Een eerste onderverdeling in soorten antibiotica is smal- en breedspectrum antibiotica. Smalspectrum antibiotica zijn specifiek geschikt voor infecties door een bepaalde groep bacteriën. Breedspectrum antibiotica werken op meer soorten bacteriën tegelijk. De voorkeur ligt bij het gebruik van smalspectrum antibiotica.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
We hebben zonet geleerd dat je neus in verband staat met je smaak. Als je dus minder goed kan ruiken met je neus, dan kan je ook minder goed proeven. Daardoor smaakt je eten anders of proef je zelfs helemaal niets als je verkouden bent!
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Bij smaakafwijkingen worden neutraal smakende voedingsmiddelen over het algemeen meer gewaardeerd, bijvoorbeeld gekookte aardappelen, rijst, pap of pasta. Temperatuur beïnvloedt de smaak. Kijk op welke temperatuur gerechten het beste smaken. Koude gerechten hebben vaak een minder sterke smaak dan warme.
Iedereen heeft wel eens een periode minder goed kunnen ruiken, meestal ten gevolge van een verkoudheid. Niet alleen het ruiken is minder, maar ook smaken eten en drinken niet zo. Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid is verdwenen.
Probeer: Friszure voedingsmiddelen zoals een fruitsnoepje, yoghurt, fruit. Munt-smaken zoals een pepermuntje, kauwgom. Extra suiker, zout en kruiden.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Bittere smaak in mond kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Een bittere smaak in je mond kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je door bijvoorbeeld griep, verkoudheid of een amandelontsteking een bittere smaak in je mond krijgen.
Appelazijn is een betrouwbare remedie en heeft een desinfecterende werking. Maak een mondspoeling met dit overbekende huismiddel om slechte adem tegen te gaan. Doe een theelepel appelazijn in een glas water en spoel hiermee uw mond rond gedurende 10 seconden en spuug het dan uit.