Een abces geneest vaak niet uit zichzelf zonder behandeling. Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende behandelingen voor een abces zijn: antibiotica, een operatie of een 'drainage' procedure.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos.
Behandeling van het abces
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Op basis van de beschikbare gegevens moet de voorkeur worden gegeven aan monotherapie met amoxicilline, of De behandeling van een tandabces berust in de eerste plaats op lokale tandchirurgie.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Vaak is de wond na de ingreep nog dik. Dit trekt na zo'n 3 tot 5 dagen vanzelf weg.
Ibuprofen, paracetamol of andere pijnstillers zijn uw 'beste' wapens in de strijd tegen de pijn veroorzaakt door een tandabces.
Bij een infectie moet de bron worden verwijderd, derhalve moeten abcessen worden gedraineerd. Enerzijds omdat antibiotica niet goed doordringen een abces, anderzijds omdat een abces de bron van een bacteriëmie kan zijn.
De werking van antibiotica
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Er kan dan een met etter gevulde zwelling ontstaan, die bestaat uit witte bloedcellen en bacteriën of lichaamsvreemde stoffen. De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel.De druk en ontsteking veroorzaken pijn.
Intraspinale abcessen en granulomen worden vaak veroorzaakt door bacteriën en minder vaak door andere micro-organismen, zoals schimmels en parasieten. Spinale abcessen zijn vaak te wijten aan de bacteriën Staphylococcus of Streptococcus en soms aan schimmels of andere micro-organismen.
In het begin is het een harde knobbel.Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven. Ondanks dat de klachten snel zullen verdwijnen, zal je de antibiotica gedurende een paar dagen moeten gebruiken. Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven.
Een kuur wordt meestal voorgeschreven voor 5 tot 7 dagen. Slaat de antibiotica goed aan dan kun je je na een dag of 3 alweer goed voelen. Dat is verraderlijk; je hebt de neiging om te stoppen met de kuur.
Als je denkt dat het antibioticum niet helpt, blijf het gebruiken en overleg dan met je arts. Dat geldt ook voor als je bijwerkingen krijgt. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is. In Nederland kunnen we antibiotica alleen krijgen op recept van een arts.
Antibiotica bestrijden een bepaalde groep bacteriën. Daardoor raakt de verhouding van verschillende soorten bacteriën in het lichaam verstoord. Andere bacteriën of schimmels groeien dan beter en veroorzaken soms op andere plaatsen een infectie.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden gif af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse. De ontstekingsreactie trekt afweercellen aan, die voor een deel ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
De reden om een antibioticakuur altijd af te moeten maken is dat de bacteriën anders resistent zouden worden. Het grootste gedeelte van de bacteriën is dan wel gedood door het medicijn, maar de overgebleven bacteriën zouden het overleven en niet meer vatbaar zijn voor het medicijn. Je blijft dan dus ziek.
Risicofactoren voor een recidief waren: obesitas, leeftijd ouder dan 30 jaar, diabetes, roken en voorafgaand antibioticagebruik. Dit onderzoek is van belang voor de huisarts om een prognose te kunnen geven van de kans op een recidief bij een abces of furunkel.
Antwoord van de apotheker over werking amoxicilline
Na enige dagen (twee tot vier dagen) merk je dat de symptomen van de infectie verdwijnen. Een 'standaard' behandeling duurt vijf tot tien dagen. Het is belangrijk om die helemaal af te maken, ook als je je beter voelt.
Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
Pus bestaat vooral uit dode witte bloedcellen, bacteriën en soms resten van necrotisch weefsel (dode fagocyten).
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.