Tijdens surfen, kanovaren, suppen of andere watersporten is een zwemvest namelijk niet verplicht. Echter kan het ooit wel meehelpen om ongelukken te voorkomen, aangezien je er in ieder geval beter door blijft drijven. In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben.
Het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest is dat een zwemvest enkel bedoeld is ter ondersteuning bij het zwemmen. Reddingsvesten zullen een drenkeling altijd op de rug draaien, of hij/zij nu kan zwemmen of niet.
Veiligheidstips voor beginners!
Ja. Tenzij u in water kajakt waar u bij de bodem kunt, is het belangrijk dat u kunt zwemmen als het riskant wordt. Ga altijd kajakken in een reddingsvest! Zonder zwemvest kajakken is absoluut uit den boze (zelfs honden moeten er een aan bij het kajakken!).
Kanovaren is niet moeilijk, maar er is wel een aantal technieken die het varen makkelijker maakt. Zo is het met twee mensen in de kano fijn om te weten wat de achterste vaarder doet en welke taken er zijn voor de voorste vaarder. Samenwerken is belangrijk!
In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben. In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
— Dat kan zeker, houd rekening met het type kano waar u mee wilt varen. In een enkele kayak past uiteraard minder bagage dan in een Canadese kano. Kunnen wij ook omvallen? — Ja, dat kan altijd.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur. In de praktijk vaar je dus nooit op de topsnelheid van de boot, (tenzij je aan wedstrijd varen doet) een iets kortere of bredere boot is dus prima en doet weinig aan je snelheid af.
Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek. De kano wordt vaak gebruikt als een twee- of meerpersoons boot want de kano is vaak stabieler, heeft meer ruimte en stapt gemakkelijker in maar het houden van de juiste richting is daarentegen wat moeilijker.
De grote plassen zijn mooi maar hebben vanwege de grote diepte van soms een verraderlijk karakter. Al bij windkracht 4 of meer kan een zeer onberekenbare golfslag ontstaan die het voor kano's en fluisterboten zeer gevaarlijk kan maken. Let op het weer en ga bij twijfel niet de plassen op!
Wat is de minimum-leeftijd om te kanoen? 1 persoon uit de kanogroep moet ten minste 18 jaar oud zijn (is er geen volwassen begeleider in de groep dan moet ieder lid een toestemmingsformulier door ouders in laten vullen). Kinderen moeten gedurende de kanotocht zelfstandig rechtop kunnen zitten.
Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel.
Dat houdt in dat het je helpt met drijven, alleen dat je wel zelf je positie moet kunnen houden in het water, dus je hoofd omhoog. Vaak zie je zwemvesten bij het waterskiën, kanoën of banaanvaren.
Reddingsvest - 150N
Een reddingsvest van 150N draag je bij open- en kustwateren met zware weersomstandigheden en lichte regenkleding. Een reddingsvest zorgt voor goede bescherming voor zwemmers en niet-zwemmers.
We adviseren om het zwemvest te passen met dunne kleding of ontbloot bovenlijf. Op de buik mag het zwemvest vrij strak zitten. Wanneer je de rits dicht wil maken kan het zijn dat het wat kracht kost om de rits bij elkaar te brengen, dit is geen probleem.
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Per Canadese kano hanteren we een maximum gewicht van 180 kg. Wanneer dit gewicht wordt overschreden, verhoogt dit de kans tot omslaan doordat de kano dieper in het water ligt. Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren.
Vanaf het water: als u in het water omslaat, draai dan eerst de kajak rechtop zodat die niet te veel water maakt. Zoek uw peddel een maak die goed vast aan de spinnen. U houdt met een hand de zijkant van het kuipzitje vast aan de dichtstbijzijnde rand en met de andere hand aan de andere rand.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kanoën dus een ontzettend goede full-body workout. Daardoor is kanovaren ook nog eens goed voor je hart. Je kunt het kanovaren namelijk vergelijken met een cardiotraining. Zo krijg je dus niet alleen sterkere spieren en een goede conditie, maar blijft ook je hart in topconditie.
Een zwemvest is een veel beperkter reddingsmiddel: het heeft een veel lager drijfvermogen en corrigeert bovendien de houding niet. Een drenkeling met enkel een zwemvest aan kan dus nog steeds verdrinken.
De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft.
Zwemschijven. Een stuk stijver en daardoor minder wiebelig dan de bekende zwembandjes. De schijven zijn makkelijk in elkaar te klikken. Hoe meer schijven, hoe beter je blijft drijven.