Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Chloor is een chemische stof die wordt gebruikt om zwembaden veilig en hygiënisch te houden. Maar hoewel het bacteriën kan doden, kan het ons haar ook beschadigen. Chloor ontdoet haar van haar natuurlijke oliën, en breekt de beschermende laag op ons haar uit elkaar.
Om je haar na het wassen en zwemmen goed te verzorgen kan je het beste gebruik maken van een voedende leave-in conditioner. Een leave-in conditioner zorgt ervoor dat het vocht van het haar dat door het chloor weg is gegaan weer wordt aangevuld.
Het is echter vrij gemakkelijk om chloor uit je haar te krijgen. Je kunt het chloor onder je eigen douche uit je haar spoelen met een speciaal product voor zwemmers of met een huismiddeltje als appelazijn of zuiveringszout.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Het grootste voordeel van een badmuts is dat je makkelijker en sneller kan zwemmen. Hierdoor ben je dan meer gestroomlijnd met het water en heb je minder weerstand. Daarnaast voel je, je hoofd ook minder zwaar aan bij het zwemmen.
Zand, hitte en zout water zijn geen ideale combinatie voor een langdurig mooie coupe. Kies daarom voor een swimming proof kapsel dat intact blijft tegen weer en wind. De kapselhype van het moment is boxer braids. Super hip, maar ook nog eens een goede manier om je wilde haren te temmen.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Welke shampoo moet je gebruiken na het zwemmen? Een chelating shampoo. Dat is een clarifying shampoo (sterk reinigende shampoo) die ingrediënten bevat die chloor uit je haar verwijderen.
Als je een duik neemt in zwembadwater bestaat de kans dat er al snel een groene gloed in je haar ontstaat. Veel mensen denken dan "Oh nee, groen haar door chloor!", maar dat is niet het geval. De groene gloed komt doordat het metaal 'koper' een soort coating om je haar legt. Dit geeft vervolgens een groene kleur af.
Chloor, zout zeewater en gekleurd haar
Ook chloor en zout zeewater doen weinig goeds voor gekleurd haar. Chloor houdt een zwembad dan misschien wel schoon, maar het verwijdert ook de natuurlijke oliën en vocht uit het haar. Daardoor wordt het haar droog, broos en gaat het makkelijk klitten.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Helaas zijn blond geverfd haar en het zwembad geen ideale combinatie. Door de algicides in het zwembadwater, die de vorming van algen tegengaan, kan je mooie blond geverfde haar groen uitslaan. Dit betekent niet dat je helemaal niet het zwembad in kan.
Chloor is een zeer irriterende stof en bij de minste spetters die in de ogen komen, kan schade aan de hoornvlies Van het oog. Om dit te voorkomen, is het erg belangrijk om onmiddellijk te handelen en de gevolgen van chloor in uw ogen te minimaliseren.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven (cercariën) van een platworm (trichobilharzia ocelata). Als het warm weer is kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. De larven kunnen met z'n allen uw huid in kruipen.
Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus. En vergeet ook niet je zwemkleding te wassen.
Chemische stoffen. Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie. Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.
Je kunt je vlechten zo strak doen als je wilt en je kunt er prima mee zwemmen! Je kunt gaan voor de klassieker met twee vlechten, maar als je goed kunt vlechten kun je er ook meerdere vlechten maken. Wel even rekening houden met het feit dat je met een onbedekt hoofd rondloopt.
Ook is zwemmen met crochet braids geen enkel probleem. Je kunt na het zwemmen in chloorwater je haar gewoon wassen met shampoo. Draag je crochet braids niet langer dan 6 weken.
Combineer de twee en je hebt nauwelijks rimpels, waardoor er minder weerstand is”, aldus een van de zwembegeleiders in Rio. Bij openwaterzwemmers is er nog een andere, belangrijkere reden voor de dubbele muts: de kou. Het mag misschien onnozel lijken, maar minstens 30% van je warmte verlies je via je hoofd.
badmuts verplicht in Italië
In de realiteit komt dit niet vaak voor en kun je je badmuts thuislaten. MAAR in Italië ligt dit anders. In de meeste zwembaden wordt je namelijk door de badmeester teruggefloten als je zonder badmuts het water induikt. Het dragen van een badmuts is in Italië officieel verplicht.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd. Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.