Zuurkool. Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Zuurkool en verstopping
Als je last hebt van verstopping hebt, uit zich dit vaak in buikpijn, krampen, opgezette buik en misselijkheid. Zuurkool is draderig van structuur en het verteerd minder goed. Hierdoor is de kans aanwezig dat je stoma verstop als je zuurkool eet.
Zuurkool helpt het lichaam te ontgiften van vrije radicalen. Dit helpt om een gezonde celontwikkeling te behouden. Sommige antioxidanten in zuurkool zijn ook ontstekingsremmend. Dit is vooral handig voor mensen die problemen hebben met hun gewrichten of met spierontsteking en ongemak.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat. 100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium.
Schoonmaken. Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan.
Waar normale kool nog wel eens voor gasvorming kan zorgen, is dat bij zuurkool niet het geval. De kool is als het ware al een beetje voor verteerd door de goede bacteriën.
Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool en yoghurt is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën klein.
Neem bijvoorbeeld zuurkool; om dit te maken wordt er zout toegevoegd aan witte kool.Hierdoor kan de melkzuurbacterie als enige overleven.Deze bacterie zet suikers om in melkzuur, een belangrijke stof voor je darmen.”
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen.Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het is echt enorm gezond. Mede door het gistingsproces komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij die onze darmen zeer graag verwelkomen. Daarnaast is zuurkool extreem rijk aan vitamine C. En bevat het enorm veel vezels en vitamine B.
In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus als je 100 gram zuurkool eet heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine C helpt bij een goede weerstand.
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van zuurkool, yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
Heerlijke stamppotten
Zuurkool is een gezonde groente. Het is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen.
Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten.
Voor zure zuurkool houd je een kooktijd van 5 minuten aan, voor een meer neutrale smaak kies je voor 10 minuten. Giet de zuurkool af met een vergiet. Serveer de zuurkool direct, naar wens met een beetje peper of een klontje boter. Een lekkere rookworst maakt je zuurkoolschotel helemaal af!
Zuurkool is niet zout.In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.