Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Zuurkool. Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium. Dit is een flinke hoeveelheid gezien het feit dat het voedingscentrum adviseert om 1,5 gram te consumeren en maximaal 2,4 gram in te nemen.
De hoofdregel is: NIET WASSEN. Het is nergens voor nodig om zuurkool te wassen. Integendeel, u wast een deel van de voedingswaardige vitamines en het aroma eraf. Een eventueel te zure smaak is af te zwakken door de zuurkool te koken in water met zoete witte wijn (50% water, 50% wijn).
Enzymen en melkzuurbacteriën overleven verhitting niet! Daarom is het beter voor de gezondheidseffecten die enzymen en bacteriën meebrengen dat je zuurkool niet verhit maar verse zuurkool koopt.
Zuurkool is van oudsher een heel gezond product. Aan het eind van het oogstseizoen werd alle overtollige witte kool ingemaakt, zodat er ook in hartje winter nog een gezonde maaltijd op tafel kon worden gezet. Doordat de witte kool gefermenteerd is, is deze makkelijker verteerbaar en bevat het gezonde bacteriën.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Ook verse zuurkool hoef je niet perse te koken, je kunt deze groente gewoon rauw eten. Maar tijdens het koken wordt de zurige smaak van zuurkool milder en de groente wordt zachter. Verse zuurkool koken doe je 5 tot 30 minuten, maar onthoud: hoe langer de kooktijd, hoe meer vitamines er verloren gaan.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten. Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
De gefermenteerde zuurkool met melkzuurbacteriën is de beste keuze, als het op het maken van meest gezondste keuze aankomt. Dit wordt gemaakt van minder zeezout, en wordt aangevuld met jeneverbes en melkzuur. Dit geeft de zuurkool een veel mildere smaak, en is minder zout.
Bij de gefermenteerde groente valt nattō op. Deze gefermenteerde sojabonen bevatten maar liefst 10.985 ng/g vitamine K2. In Nederland wordt het echter nauwelijks gegeten. De bij ons meer bekende zuurkool blijft steken op 55 ng/g.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van zuurkool, yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
Zuurkool is niet zout. In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Hoe komt dat? Door het zuur in de zuurkool duurt het langer voordat de aardappelen gaar zijn als je ze samen in één pan kookt. Kook de aardappelen daarom apart van de zuurkool. Overigens hoef je zuurkool niet lang te koken; je kunt de kool immers ook rauw eten.
De groente zit boordevol vitamine C en nuttige melkzuurbacteriën. Die bacteriën zorgen ervoor dat de ingemaakte witte kool, ook wel zuurkool, heel lang houdbaar blijft. Een andere sterke eigenschap van zuurkool is dat de groente heel licht verteerbaar is.
Zuurkool is namelijk gesneden witte kool die gefermenteerd is. Door dit proces zitten er meer probiotica in die goed zijn voor de spijsvertering. Ook zitten er veel vezels en vitamine A en C in zuurkool. Zuurkool is lekker licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
Bewaar zuurkool koel en het liefst in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Zuurkool is gesneden wittekool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur. In Vlaanderen wordt veel choucroute gezegd, naar de Franse verbastering van het originele Middelhoogduitse sūrkrūt.