Zeewater kent een groot aantal verschillende voordelen. Zeewater zit tjokvol sporenelementen en minerale zouten en bevordert de verwijdering van huidschilfers. Ook kan zeewater het immuunsysteem stimuleren en bepaalde ademhalingsproblemen verlichten.
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Droge huid
En dat is ook wel nodig met alles wat in het water drijft. Maar chloor is een behoorlijk chemisch goedje en kan je huid uitdrogen. Een paar minuten douchen na het zwemmen gaat dit tegen. Dermatoloog Debra Jaliman adviseert zelfs om daarna een vochtinbrengende crème te gebruiken.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd.Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Wel verstoort zeewater bij langdurige blootstelling de barri èrefunctie van de huid, waardoor deze uitdroogt. Uitdroging zal ten gevolge van een verhoogde talgproductie uiteindelijk de acne juist verergeren.
De mineralen uit de Dode Zee bevorderen het vasthouden van vocht.Zo zorgt het zout ervoor dat je huid minder snel vocht verliest. Dat is ideaal voor je gezicht en lichaam, maar is ook belangrijk voor je hoofdhuid. Zeker als je haar droog en dof is, is het belangrijk de hoofdhuid te voeden en hydrateren.
Zowel zout als honing hebben ontstekingsremmende eigenschappen om de huid te kalmeren en puistjes en irritaties te verminderen. Ze helpen ook om de huidlagen die dat het meeste nodig hebben te hydrateren.
"Bij een slecht afweersysteem kan een wond een soort entree zijn", zegt Van Aalsburg. "Zeewater is niet per se slecht, maar of je voor de behandeling van een wondje naar zee moet: nee." Beter is het om gewoon te spoelen met kraanwater, eventueel met een beetje opgelost soda of keukenzout.
"De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland.Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager.Van deze inspanning worden we snel moe.
De volkswijsheid wil dan ook dat zeelucht precies daarom gezonder is. Helaas is dit niet wetenschappelijk te onderbouwen. Jodium kan je slechts in zeer kleine hoeveelheden opnemen via de lucht. Deze hoeveelheden dragen niet bij tot de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 150 microgram voor volwassenen.
Het is een misvatting dat zeewater antiseptisch zou zijn. Integendeel, het bevat vaak heel wat microben! Raak je gekwetst op het strand en heb je niets bij de hand? Breng zeker geen zeewater aan op de wond!
Vroeger werd zout water al als huismiddeltje gebruikt bij verkoudheid. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit nog niet zo gek is. Er is namelijk gebleken dat een spray met een zoutwateroplossing (gemaakt van zeewater uit de Atlantische Oceaan) voor de neus heel goed werkt tegen verkoudheid bij kinderen.
Zeewater bevat heel wat heilzame stoffen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Zo zit het boordevol vitaminen, spoorelementen en mineralen zoals jodium, kalium, calcium en magnesium. Een duik in de zee zorgt ervoor dat die gezonde stoffen worden opgenomen via je huid.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Gezonde nagels
Zout verzacht de nagelriemen én versterkt je nagels zelf. Je kunt het dan ook met een gerust hart gebruiken voor de verzorging van je nagels. Meng een theelepel zout, een theelepel bakpoeder, een theelepel citroensap en een half kopje warm water in een kleine kom.
Zeezout geeft je haar niet alleen een mooie uitstraling, ook heeft het een zeer positief effect op ze gezondheid van je haar. Het zout opent namelijk de schachten van je haarzakjes waardoor je haar sterker wordt.Ook verwijdert het opgehoopt vuil en dode cellen van de hoofdhuid waardoor het haar soepeler wordt.
Zout water heeft van nature een antiseptisch en antibacterieel effect, waardoor talg en huidcellen kunnen worden verwijderd. Er is echter geen medisch bewijs dat zout water een positief effect heeft op acne. Het nadeel van zout water aanbrengen op de huid is dat de huid erg wordt uitgedroogd.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
7. Hoeveel poep laten we achter in het zwembad? Mensen hebben standaard gemiddeld 0,14 gram niet-afgeveegde poep aan hun billen zitten.
Je kunt iedere dag zwemmen zonder dat je een blessure riskeert, iets dat je bij krachttraining of hardlopen niet kunt garanderen. Hierdoor kun je je leven lang blijven zwemmen. Een echte bonus want zwemmen kan je helpen om jonger te blijven.