Ander onderzoek stelde vast dat zeewater goed is voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis. Er wordt gedacht dat het zout en de kaliumchloride in het water de beschadigde huid aanpakken en het genezingsproces versnellen. Daarnaast zou ook eczeem bij kinderen kunnen verbeteren door het zwemmen in de zee.
Zeewater is vaak heilzaam bij eczeem. Het zout desinfecteert. Maar let op: het zoute water kan ook prikken wanneer het eczeem actief is. Spoel de huid af wanneer je in chloorwater hebt gezwommen; zo voorkom je uitdroging en irritatie door het chloor.
Dit verkoelt en brandt op de huid waardoor de jeuk direct afneemt en wondgenezing wordt gestimuleerd. Laat het zoute water opdrogen op de huid voor een optimale werking.
Wat ik wel heb kunnen vinden is dat zout water op bepaalde huidaandoeningen een positieve werking heeft (zoals psoriasis). Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingsreacties stimuleert. Deze ontdekking laat zien dat zout niet alleen slagaderverkalking kan stimuleren door de bloeddruk te verhogen, maar ook door ontstekingen in bloedvaten te versterken.
Ontspannend zoutbad
Zout absorbeert vuil, aanslag en gifstoffen en reinigt de poriën van je huid diep. Het mineraalgehalte van zout helpt de beschermende barrière van de huid te herstellen en helpt hydratatie vast te houden.
Zout is het oudste antibacteriële middel van de natuur en wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel te conserveren. Het doodt bacteriën door osmose.
Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs van een rechtstreeks verband tussen hard water en eczeem. Wel is het geweten dat hard water de huid kan uitdrogen. Dat komt enerzijds door de dehydraterende en irriterende eigenschappen van de calcium- en magnesiumdeeltjes.
Heb je last van aanhoudende vermoeidheid dan kan je zout water baden als behandeling toepassen. Behandeling: neem één of twee keer per dag een zoutbad. Het energie lichaam (pranic body, 8th body) kan vervuild zijn.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
Eczeem reageert vaak goed op zonlicht. Veel mensen met eczeem hebben daarom in de zomer minder klachten van hun huidaandoening dan in de winter. Bij deze mensen kan ultravioletlicht therapie (PUVA of UVB) bij verergering van het eczeem soms uitkomst bieden.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Een zoutbad houdt het vocht in de huid juist vast. Zout water stimuleert bovendien de doorbloeding van de huid, verwijdert dode huidcellen en werkt desinfecterend.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Bijtend en irriterend
Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond. Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen. Geef de voorkeur aan stromend water, flessenwater of zoet water als er echt niets anders voorhanden is.
Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees.
Dit doet u met zout water: één glas lauw water uit de kraan waarin een halve theelepel keukenzout wordt opgelost. Het water hoeft dus niet te worden gekookt. In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn.
Voedingstips #4: Veel water drinken
Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten. 3) Neem voldoende vet (omega vetzuren).
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.