Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van zonnebrandcrème heel belangrijk is, dus ook bij mensen met een acne-gevoelige huid. Maar zonnebrand is niet de oplossing voor het hebben/krijgen van acne. Voor de behandeling van acne kunnen bepaalde medicijnen nodig zijn.
Maar kun je dan wel zonnebrandcrème gebruiken als je acne hebt? Het antwoord is een volmondig ja: je kunt namelijk zonnebrandcrème gebruiken speciaal voor een huid die gevoelig is voor acne. Volgens dermatoloog Azadeh Shirazi kunnen zware, olieachtige zonnebrandmiddelen poriën blokkeren en puistjes veroorzaken.
De invloed van zonlicht op acne
Zonlicht heeft een lichte ontstekingsremmende werking. Dit is gunstig bij ontstekingen, zoals puistjes. De bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces worden minder onder invloed van zonlicht.
Zon droogt de huid uit
Het overschot aan talg dat ontstaat is een van de belangrijkste fases in het ontstaan van onzuiverheden. Dit overschot is ook wel bekend als 'seborroe'.
Een van de belangrijkste oorzaken voor acne en acne littekens is slechte huidverzorging. Het basisprincipe is dat je je huid schoon moet houden. Of het nu de huid op je gezicht is of op je rug, gebruik milde zeep en was je elke dag.
Teveel aan insuline stimuleert de aanmaak van de mannelijke hormonen, die de acne verergeren. Probeer daarom meer peulvruchten, bonen, linzen, zilvervliesrijst en volkoren producten te eten. Eet minder zout. De jodium in het zout zorgt ervoor dat je huid sneller ontstekingen krijgt.
Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel 2 liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën, hoe minder kans je hebt op puisten.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Bepaalde voeding kan zorgen voor onzuiverheden op het voorhoofd zoals suikers, varkensvlees of vette dingen met veel verzadigde vetten erin. Ook teveel eiwitten en vlees producten kunnen puistjes veroorzaken op het voorhoofd. Stress heeft een grote factor bij onzuiverheden op het voorhoofd.
Acne krijg je door een slechte hygiëne. Ook dit is een fabel. Talgvorming en zweten hebben niets met elkaar te maken, dus ook van overmatig zweten krijg je geen puisten. Het is natuurlijk wel belangrijk om je huid tweemaal daags goed te reinigen.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Gezichtszonnebrand verkleint de kans op puistjes omdat het je poriën minder snel verstopt dan normale zonnebrand. Zonnecrème voor je gezicht gaat rimpels tegen. Door iedere dag een dagcrème met zonbescherming te dragen bescherm je je huid tegen de UVA-stralen die huidveroudering veroorzaken.
Vergeet niet dat zonnebrandcrème regelmatig moet worden aangebracht, vooral als je zweet of in het water bent. Dit helpt om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, terwijl tegelijkertijd het ontstaan van acne wordt voorkomen. Smeer elke twee à drie uur.
Zonnebrandproducten, zoals zonnebrandcrème, zorgen ervoor dat ultraviolette (UV) straling van de zon je huid minder beschadigt. Het is dus belangrijk om je huid goed in te smeren met een zonnebrandproduct als je in de lente en zomer overdag naar buiten gaat.
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft ongeveer 85% van de pubers en jonge volwassenen een vorm van acne. De meeste meisjes krijgen acne tussen de 14e en 18e jaar en de meeste jongens krijgen acne tussen de 16e en 19e jaar.
Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de opening naar je huid (je porie) verstopt raken.
De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Acne komt in het gezicht voor, dus ook op de kaaklijn en wangen.
Het is niet aangeraden om een pukkel uit te knijpen omdat dit kan leiden tot infectie of littekens. Ook kan het knijpen in een pukkel leiden tot beschadiging van de huid waardoor littekens kunnen ontstaan. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes wanneer je een pukkel hebt.
Tegen acne kan je voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A zoals zoete aardappels, spinazie en wortels. Alle bessen soorten zoals de bosbessen, bramen, frambozen en gojibessen.
Het ontstaan van (meer) puistjes door het gebruik van een nieuw huidverzorgingsproduct is soms juist een goed teken. Dit is namelijk het gevolg van dat het product zijn werk heel goed uitvoert. En dat is je huid schoonmaken. Je kunt het zo zien.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Gel of crème met benzoylperoxide, adapaleen of tretinoïne
Ze helpen allemaal net zo goed. Je smeert de gel of crème 1 keer per dag 's avonds op de huid. Was je huid eerst met lauw water en droog deze af. Smeer daarna de gel of crème dun op de huid.