Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Zonnebloemolie is, vanwege het hogere rookpunt, over het algemeen beter om te frituren . Het blijft stabiel bij hogere temperaturen vergeleken met de meeste plantaardige oliën, waardoor het risico op het produceren van schadelijke verbindingen wordt verminderd.
Tips voor goudgele friet/patat:
Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Oliën met een neutrale geur en smaak zijn geschikt om mee te frituren, zoals bijvoorbeeld sojaolie, zonnebloemolie of arachideolie (=pindaolie). Daarnaast is er ook speciale frituurolie verkrijgbaar. Dit is een mengsel van verschillende oliën. Oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Knapperige frietjes
Frituren met zonnebloemolie zorgt ervoor dat je frietjes de perfecte gouden textuur hebben zonder teveel olie op te nemen . Om knapperige frietjes te maken, schil en snijd je je aardappelen in reepjes, week je ze in water om overtollig zetmeel te verwijderen en frituur je ze in hete zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte en een expeller is een ander verhaal. Het heeft hogere niveaus van enkelvoudig onverzadigd vet dan olijfolie en is expeller geperst — oftewel, het gebruikt geen chemisch oplosmiddel. Deze is eigenlijk vrij gezond voor je in vergelijking met andere opties .
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Geraffineerde pindaolie is de beste olie om te gebruiken voor het maken van frietjes. Je kunt ook koolzaadolie of saffloerolie gebruiken. Bovendien zijn restaurantfrietjes zo knapperig omdat ze onder andere continu oude olie gebruiken.
Bij In-N-Out komen de frietjes van de beste, meest verse aardappelen. Ze worden rechtstreeks van de boerderij verzonden, individueel gesneden in onze winkels en vervolgens gebakken in 100% zonnebloemolie . Onze shakes zijn net zo authentiek — gemaakt met echt ijs. Bij In-N-Out is dat de enige manier waarop we ze ooit zullen maken.
Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen.
Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K.
Echter voor de gezondheid wordt aangeraden om tussen de 150 -175 graden te frituren. Frituuroliën zoals zonnebloemolie, sojaolie, arachideolie zijn ook verkrijgbaar. Dit zijn oliën met een neutrale geur en smaak. Deze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en dus weer gezond.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door zonnebloempitten te persen en de olie eruit te halen. Het wordt meestal gebruikt om te roosteren, roerbakken en frituren vanwege het hoge rookpunt . Dit betekent dat je op hogere temperaturen kunt roosteren of frituren voordat de olie begint te roken.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.