3. kan ik de geraspte zeep rechtstreeks in de wasmachine doen zonder er wasmiddel van te maken? Neen, de zeepvlokken maken teveel schuim en kunnen je wasmachine binnenin verstoppen. Je maakt dus beter wasmiddel van de zeepvlokken met water.
Per wasbeurt neem je 20 cl (een klein bekertje) en voeg een 10 à 20 tal druppels etherische olie citroen, lavendel of lemongrass toe. Essentiële olie vervliegt, daarom doe je dit niet bij de 5 liter wasmiddel, maar wel per wasbeurt. Doe dit in het schuifje van je wasmachine, liever niet in de wasbol bij de kleding.
Zelf waspoeder maken gaat heel goed met marseillezeep of aleppo zeep. Dit zijn natuurlijke zepen die geen kleurstoffen en conserverings- middelen bevatten. Je kan ook zeepvlokken nemen, die zijn al geraspt.
Je gebruikt een stuk minder plastic als je je eigen wasmiddel maakt en er komen minder chemicaliën vrij bij het wassen. Daarbij is het ook nog eens leuk om te doen én je kleding blijft vaak een stuk langer mooi. Zelfgemaakt wasmiddel is namelijk een stuk minder agressief dan wasmiddel uit de supermarkt.
Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep. Dit zijn natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen. Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv.
Zelf wasmiddel maken is erg goedkoop
Al met al kost 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel je ongeveer 20 cent (exclusief water). Als je dit vergelijkt met de gemiddelde wasmiddelen in de supermarkt, bespaar je hiermee heel veel geld en zijn de producten nog eens een stuk beter voor het milieu.
Je kan Sunlight zeep gebruiken, deze bevat echter dierlijke vetten en is dus niet plantaardig. Marseille-zeep is wel een plantaardige zeep, maar bevat palm-olie dat ontbossingen van het regenwoud veroorzaakt. Dit geldt helaas ook voor bijna alle biologische zepen.
De meest eenvoudige manier om je was een heerlijke geur te geven is met een stukje keukenpapier of badstof dat je besprenkelt met je favoriete geur. Dat kan een interieurspray zijn of parfum, maar als je het graag natuurlijk houdt, kies je best voor etherische olie.
Helaas heeft het op lage temperaturen wassen ook een nadeel. Er blijven zeep- en vetresten in de wasmachine achter omdat die bij lage temperaturen niet, of minder goed, oplossen. Wanneer er een te hoge dosering aan wasmiddel wordt gebruikt, ontstaat er overmatige schuimvorming.
Wasmiddel kan duur zijn, vooral als je een groot gezin hebt en regelmatig de was moet doen. Je kunt je kleding ook erg goed met vloeibaar afwasmiddel wassen om geld te besparen. Afwasmiddel kan goedkoper zijn dan wasmiddel en je kunt je kleding er net zo goed mee schoon krijgen.
Deze olijfgroene blokken bestaan voor 72% uit olijfolie. Verder bevat de zeep natuurlijke vitamine E, kokosolie, natriumhydroxide, natriumchloride, glycerine en water. Deze zeep is goed te gebruiken als lichaamszeep en haarzeep.
Voeg 40 gram baking soda toe en eventueel een paar druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendel of YlangYlang) om het wasmiddel lekker te laten ruiken; Laat het wasmiddel een paar uur afkoelen tot het stijf wordt; Klop het wasmiddel los met een staafmixer of garde en doe het middel daarna in een lege fles.
Maar op kassa.bnnvara.nl waarschuwt Haarp: „Vloeibaar wasmiddel bederft na 1 jaar. Geldt voor ieder merk. Ik zou maar niet te veel wasmiddel in huis halen.” „Wasmiddelen bederven niet”, vertelt Freek Bracke van Unilever Benelux, producent van onder andere Robijn, Omo en Sunil.
Baking Soda dringt diep in de stof door waardoor vlekken verdwijnen. Het is dan ook een perfect middel om je grauwe was weer wit te krijgen. Baking Soda zorgt er ook nog eens voor dat vieze luchtjes worden geneutraliseerd.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Kleding wassen*
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Dan weet je precies welke hoeveelheid wasmiddel je nodig hebt. Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg. Fijnwas-middelen op 2,5 kg. Het gaat dan over het gewicht van het wasgoed dat je in de machine stopt, niet over de capaciteit van de wasmachine zelf.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Een gemakkelijke manier om alle zeep te gebruiken is om de oude zeep nat te maken en aan het nieuwe stuk zeep vast te plakken wanneer je met een nieuw stuk zeep wilt beginnen. Laat de zeep liggen totdat je weer een douche neemt. De stukken zeep plakken dan als lijm aan elkaar.