Zeewier eten is hip en het staat tegenwoordig bekend als superfood. Niet gek omdat de gemiddelde voedingswaarde zeer hoog is. Het is rijk aan vitaminen, antioxidanten en mineralen. De eiwitten (aminozuren) in zeewier zijn van goede kwaliteit.
Zeewier is een soort van superfood, het zit boordevol met vitaminen, mineralen, sporenelementen en maar liefst 20 aminozuren. Vooral vitamine B en C zie je veel terug in zeewier. De gezonde sporenelementen zoals koper, kobalt, chroom, mangaan, selenium en zink zijn goed voor de stofwisseling.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Zeewier bevat een reeks mineralen die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden afgebroken, dus het kan goed zijn voor iemand om het in zijn dieet op te nemen . Het eten van zeewier kan helpen met de schildklierfunctie, hartgezondheid, gewichtsverlies en meer.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Zeewieren zijn beperkt houdbaar.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
Regelmatige inname van jodiumrijke zeewieren zoals kelp (Laminaria/Ascophyllum/fucoids) kan echter leiden tot blootstelling aan een teveel aan jodium met mogelijke schadelijke effecten op de schildklierfunctie, met name bij mensen met een reeds bestaande schildklieraandoening, zwangere vrouwen en pasgeborenen [37, 38].
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Bovendien bevatten sommige soorten zeewier hoge hoeveelheden jodium, wat essentieel is in beperkte hoeveelheden, maar schadelijk kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten . Zeewier kan ook de zware metalen arseen, kwik, cadmium en lood bevatten, die het kan absorberen als het groeit in gebieden die besmet zijn met die stoffen.
zeewier beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Zeewier is een steeds populairder ingrediënt in keukens over de hele wereld. Het is de beste voedingsbron van jodium, wat helpt bij het ondersteunen van uw schildklier . Het bevat ook andere vitaminen en mineralen, zoals vitamine K, B-vitaminen, zink en ijzer, samen met antioxidanten die helpen uw cellen te beschermen tegen schade.
Daarnaast heeft zeewier een stimulerende werking op het herstellen van huidweefsel en vitaliteit van de huid. Zo voorkomt zeewier uitdroging van de huid en stimuleert zeewier het collageen in de huid wat helpt tegen veroudering.
Kalium in zeewier
Kalium bevordert een gezond zuur-base evenwicht en is belangrijk voor een goede hartspier werking en een evenwichtig zenuw- en endocrien systeem. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, helpt bij de reiniging van de nieren en vermindert geestelijke spanningen en nervositeit.
Van nature hoge niveaus van jodium in bruin zeewier betekenen dat mensen ziek kunnen worden als ze een grote hoeveelheid van dit type zeewier consumeren. Vanwege de potentie om ziekte te veroorzaken adviseert FSANZ zwangere en zogende vrouwen; en kinderen , om niet meer dan één portie bruin zeewier per week te eten.
Zeewier, zoals kelp, nori en wakame, zijn van nature rijk aan jodium, een sporenelement dat nodig is voor een normale schildklierfunctie . Eet zeewier met sushi of koop verpakte zeewiersnacks om in salades te gooien. Paranoten, macadamianoten en hazelnoten zijn uitstekende bronnen van selenium, wat helpt bij het ondersteunen van een gezonde schildklierfunctie.
Als u een zeer grote dosis jodium binnenkrijgt (bijvoorbeeld enkele grammen), kan dit brandwonden in de mond, keel en maag veroorzaken; koorts; maagpijn; misselijkheid; braken; diarree; een zwakke pols; en coma .
"Volwassenen mogen niet meer dan 1.100 microgram (mcg) jodium per dag consumeren, omdat het braken, maagbranden en andere schadelijke bijwerkingen kan veroorzaken", waarschuwt Romito. "De meeste mensen kunnen een kleine hoeveelheid kelp eten zonder bijwerkingen, maar consumeer niet meer dan één portie per dag ."
Matcha is een thermogeen voedsel en helpt extra calorieën te verbranden en vetverbranding te bevorderen. Een onderzoek uit 1999 in het American Journal of Clinical Nutrition ontdekte dat het consumeren van matcha groene thee de thermogenese kan verhogen van 8-10% tot 35-43% van de dagelijkse energie-uitgaven.
Spirulina is een microscopisch kleine zoutwater alg, blauwgroen van kleur, die van nature veel essentiële voedingsstoffen en nutriënten bevat. Het behoort tot de categorie zeewier, wat een verzamelnaam is voor allerlei verschillende algensoorten die in zee leven.
Zeewier bevat koolhydraten die fungeren als prebiotica , wat onverteerbare vezels zijn die de gezonde bacteriën in uw spijsverteringskanaal voeden. Suikers in zeewier helpen de groei van deze "goede" bacteriën te stimuleren en verhogen het niveau van kortetermijnvetzuren die de bekleding van uw darmen gezond houden.
Wakame is niet hetzelfde als zeewier. Wakame is namelijk een soort zeewier, net zoals bijvoorbeeld kombu, zeekraal of kelp dat zijn. Er zijn in totaal zo'n 500 verschillende eetbare soorten zeewieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende groepen, zo heb je roodwieren, groenwieren en bruinwieren.
Zeewier is bovendien een echt eiwitbommetje. Vooral alle zogenaamde bruinwieren en soorten als nori zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, die nuttig zijn bij de opbouw en het herstel van je spieren.