Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in ons land. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de biobased economy (o.a. chemie en energie-opwekking).
Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier.
Zeewieren zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. In vergelijking met groenten die op het land groeien, zitten zeewieren veel voller met voedingsstoffen. Eiwitten zijn daarnaast een enorm belangrijke bouwsteen voor spieren.
zeewier! Dit plantje zit namelijk niet alleen verwerkt in de lekkerste burger van de wereld, het is ook een perfecte vleesvervanger. Zeewier bevat namelijk veel voedingsstoffen zoals B12 en eiwitten. Verder heeft zeewier geen grote impact op het milieu en het wordt zelfs verbouwd in Nederland.
Zeewieren en algen kunnen goede vegetarische opties zijn. Ze bevatten net als vlees eiwitten, ijzer en vitamine B1, bijvoorbeeld de algen spirulina en chlorella. Ook zijn er vleesvervangers waaraan zeewier is toegevoegd.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Veel soorten zeewier, zoals het bekende wakame, zitten boordevol licht verteerbare eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. Ook houden ze je gedurende de dag vol, waardoor je minder snel trek hebt in eten tussen je maaltijden door.
Sommige soorten roodwier worden door de mens gegeten, zoals Purperwier (Porphyra spec., in Japan: nori). Iers mos (Chondrus crispus) wordt gebruikt vanwege het carrageen, een stabilisator of verdikkingsmiddel dat o.a. in de voedingsmiddelen- en papierindustrie wordt gebruikt.
Zeewier, dat je in alle vijf de wereldoceanen aantreft, zijn macrofytische zee algen. Dit betekent dat het plantachtige organismen zijn die in zee leven. Ze bestaan uit vertakt loof, ofwel de thallus, dat soms wel lijkt op een stengel en blad.
Mensen zijn niet de enige soort die hun gezonde voordeel uit zeewier haalt. Koeien, paarden, varkens, geiten en zelfs wilde diersoorten zoals herten, konijnen, poolvossen en ijsberen eten het ook. Er bestaan bovendien wiersoorten die in het Engels 'cow weed' en 'pig weed' heten.
Zolang het koel en droog staat en dus niet geklontert is of er op een andere manier ranzig uitziet, dan kun je het gewoon gebruiken.
Zeewier wordt geteeld net onder het wateroppervlak. De eerste meters onder het zeeoppervlak kan het zonlicht nog goed doordringen in het water. Dit bevordert de groei vaan het zeewier. Dieper dan ongeveer 4 meter kan het licht niet verder meer doordringen en stagneert de groei van het zeewier.
In Japanse recepten worden vaak zeegroenten zoals zeewier gebruikt. Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen en worden terecht als superfoods bestempeld. Dit is te danken aan enkele belangrijke voedingsstoffen: Ijzer: Algen en zeewier zijn een uitstekende bron van ijzer.
Zeekraal is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen zeewier en bevat bovendien slechts weinig jodium. Er zijn honderden soorten zeewier, maar die zijn lang niet allemaal geschikt voor consumptie, en ze zijn ook niet allemaal even eenvoudig te koop.
De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig" of "heerlijkheid" (afhankelijk van de Japanse spelling). De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.
Zeewier en spijsvertering
Het alginaat in zeewier zorgt voor bescherming van de darmwand, waardoor de spijsvertering langzamer gaat en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.
Zeewier en vervuild zeewater
Maar je kunt ook zeewier kopen wat 'gewoon' in zee gekweekt is, of in het wild geplukt is. Met name deze laatste categorie zou problemen op kunnen leveren. De zee wordt constant vervuild met allerlei chemicaliën. Al deze vervuiling gaat ook in het zeewier zitten en krijg je dus binnen.
Gezondheidsvoordelen
Daarbij is het rijk aan goed door ons lichaam opneembare calcium, anti-oxidanten, jodium, essentiële aminozuren en vetzuren en eiwitten. Omdat zeewieren veel vitamine B, ijzer en eiwit bevatten zijn ze bijzonder geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Zeesla. Zeesla, een groen zeewier, lijkt op kropsla. Je kunt het ongekookt eten in een salade, als wrap of als vervanger voor nori bij sushi. Zeesla heeft een spinazie-achtige notensmaak.
De meeste mensen denken dat kelp een specifiek wier is. De letterlijke betekenis van kelp is wier en daar zijn heel veel varianten van. Wier, ook wel zeewier genoemd is een benaming die gegeven is aan rood, bruin en groenwier. (Zee)wieren behoren tot de algen, deze wieren en andere algen vallen in de groep Eukaryoten.
Zeewier is een bijzonder organisme, het is geen plant maar ook geen dier. Zeewieren groeien op verschillende dieptes, afhankelijk van de soort. Er zijn: Roodwieren: Dulse, Gracilaria.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
Zeewier als tabak
Ooit werd dulse gedroogd en als tabak of snuiftabak gebruikt door de inheemse kustbewoners van Canada en IJsland.