zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad. gewone marseillaisezeep bijvoorbeeld, is eigenlijk een natuurproduct.
Eventueel een beetje afwasmiddel toevoegen kan geen kwaad voor je plant, maar schrikt de bladluizen goed af. In het ergste geval kun je de bladeren met veel bladluizen en grote beschadiging afknippen. Tripsen komen veelal mee met de planten uit de kas.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten. Bewaar grijswater nooit in een regenton. Er kunnen dan vervelende bacteriën groeien die je niet wilt.
een schuimende oplossing van zeep in water
Voorbeeld: `Ik zal even een zeepsopje maken. `
Koriander: een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. Met koriander is het vaak zo dat je het of heerlijk vindt of heel vies. Vaak wordt er ook gezegd: 'het smaakt naar zeep' of 'ruikt naar zeep'.
Ontstaan sop
Als er lucht in het badwater komt (bijvoorbeeld omdat de kraan hard aan het stromen is of omdat je met je hand bubbels maakt), gaan de zeepdeeltjes daar als een dun velletje omheen zitten. En dan krijg je zeepbellen.
Het licht van een gloeilamp is een prima verlichting om je binnenplanten te laten groeien. Heb je echter een grote hoeveelheid planten? Dan is deze manier van verlichting voor je kamerplanten niet echt geschikt. Het rendement van een gloeilamp is namelijk maar vijf procent.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water. Maak rondom deze planten een dijkje van de grond zodat het water niet te snel wegloopt.
Je zou denken dat regen altijd wel een weg weet te vinden in de grond, maar toch kunnen planten wel degelijk verzuipen bij te veel regen. ,,De ene plant kan wat beter vocht verdragen dan de andere, maar verzuipen kunnen ze zeker onder bepaalde omstandigheden.
Een ander belangrijk voordeel van groene zeep: in tegenstelling tot schoonmaakazijn, is groene zeep niet schadelijk voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus het een heel milieuvriendelijk middel om je terras mee schoon te maken.
Schuimende reinigingsmiddelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen en shampoo bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken.
Zuur schoonmaakazijn is schadelijk voor de natuur: door verspreiding met grondwater zal het zure goedje op een grote oppervlakte terug te vinden zijn. De flora en fauna raken uit balans en onze planten gaan dood. Insecten zullen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met schoonmaakazijn.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Theelepel groene zeep
Spray zo lang tot het vocht van de plant afdrupt. Ga over de gehele plant heen, en spray ook aan de onderkant van het blad, dan heb je alles wel geraakt. Bij dopluis op bijvoorbeeld laurier veeg je alle bladeren af met het middel.
Omdat je door gebruik te maken van chemische middelen de plant oneetbaar maakt, zullen de 'groene vingers' op een andere manier van de bladluis af moeten zien te komen. En die andere manier is er: gebruik gewoon wat groene zeep.
Wanneer water geven? Geef de plant altijd in de ochtend water, want de temperatuur van het water en de grond is dan gelijk. Mocht je de plant 's avonds water geven dan is de aarde vaak heel erg opgewarmd door de zon of de verwarming en daar kan de plant nog wel eens van schrikken.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
Oorzaak: Koude tocht of juist een hoge temperatuur is niet goed voor de gezondheid van jouw kamerplanten. Dit kan leiden tot bruine bladranden en andere kwalen. Oplossing: Zorg ervoor dat de temperatuur rondom jouw planten stabiel en niet te warm is. Kamertemperatuur (tussen de 19 en 21 graden) is het beste.
Ook de kwaliteit van de lucht is heel belangrijk voor hun gezondheid. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat planten niet heel goed tegen een plotselinge verandering kunnen. Een ventilator die plotseling veel lucht hun kant opblaast, kan dan ook funest zijn.
Rood licht is nodig voor planten voor een gezonde groei. Interessant genoeg halen planten tijdens fotosynthese het meeste energie uit rood licht.
Dit op planten aangepaste kunstlicht stimuleert de fotosynthese, omdat het de juiste kleuren bevat voor het proces van groei en bloei. Dit zogenoemde groeilicht benadert zelfs zonlicht.
Ook op zee laat de lente zich voelen. Daar groeit fytoplankton (microscopische algjes) door de toenemende hoeveelheid licht en voedingsstoffen in het water. Aan onze kust is dat onder andere de schuimalg. Sterven schuimalgen af, dan kunnen ze met duizenden tegelijk aanspoelen op het strand, opgeklopt tot schuim.
SOP staat voor Standard Operating Procedure. Een SOP is een hulpmiddel voor medewerkers om hun werkzaamheden op de beste manier uit te voeren. Door de SOP te lezen weet men welke stappen er uitgevoerd moeten worden om een activiteit succesvol te realiseren. SOP is een middel om werk te standaardiseren.