Zandcement hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Zandcement is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
De kant-en-klare zandcement mortel is geschikt voor diverse basis toepassingen en kan worden toegepast voor het maken van lagen onder afschot. Basis zandcement 729 kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
Een cement dekvloer, ook wel zandcement vloer genoemd, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Het is een aardvochtige cement mortel en heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren of vlak te maken.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
Zandcementvloer of beton? Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
"Naar mijn inziens is er geen probleem om in twee maal de stabilisé aan te brengen als je oplet dat de eerste laag niet wordt uitgeregend of te snel droogt. Plastic folie kan als bescherming dienen bij regen. Als er teveel zon of wind is, moet je de stabilisé voldoende vochtig houden", aldus de firma Grouttech.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Voordelen van de zandcementvloer zijn vooral dat hij goed tegen vocht kan en goed op afschot is te leggen. Een zandcementvloer is geen constructieve vloer; er moet altijd een draagvloer zijn (gewapend beton, houten balken o.d.). M.b.t. een (zandcement) dekvloer (Berkers vloeren):
In de badkamer gebruikt men alleen mortels op cementaire basis. Omdat de badkamer een natte vochtige ruimte is, wordt gips afgeraden. Gips wordt week bij waterbelasting en kan daardoor rotten. Cementaire mortels zijn vochtongevoelig en kunnen daardoor beter worden toegepast bij natte ruimtes.
Waterdoorlatende verhardingen bestaan uit poreus materiaal waar water door kan. Waterpasserende verhardingen bevatten of creëren poriën waarlangs het water kan infiltreren. Voor dergelijke verhardingen zijn alle doorlatende en gedeeltelijk open materialen zeer geschikt.
Waterdoorlatende bestrating is een manier van bestraten of materiaalkeuze die ervoor zorgt dat hemelwater gemakkelijk weg kan lopen in de ondergrond. Het zijn vaak poreuze materialen of losse materialen, maar het kan dus ook een manier van bestraten zijn.
Kiezel en grind
Plaats bovenop de ondergrond een materiaal dat voldoende water doorlaat. Kiezel of grind is in dat opzicht de beste keuze. Het scoort zelfs beter dan gras. Terwijl kiezel een rond materiaal is, bestaat grind uit gebroken steentjes.
Over het algemeen mengen we alleen trasscement door het zandbed bij het aanleggen van natuursteen tegels van 3 cm dik en ultracement bij het aanleggen van een keramiekvloer. Gebruik nooit cement door het zandbed bij betonproducten.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken.
De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
De droogtijd van een zandcementvloer duurt 1 week per cm. Dus wanneer de dikte 4 cm is, dan dient men 4 weken te wachten tot de zandcementvloer droog is. Echter is de vloer wel beloopbaar na 24 uur. Om te voorkomen dat de vloer te snel droogt, kun je een folie over de drogende vloer leggen.
Wij raden het aan om een ondergrond aan te brengen van een gestabiliseerd zandbed. Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Zandcementdikte bij hechtende zandcementvloer
Komt de cementgebonden zandcement rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je zandcement zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydriet, dan hanteer je een minimale dikte van 40 mm.
Bij een klassieke zandcement vloer met vloerverwarming, of in een garage, hanteer je best een minimum dikte van zeven à acht cm. Als je voor een dikte van zes cm gaat, heb je 120 kg zandcement nodig per m². Ga je voor een dikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.