Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.
Zalm is misschien wel de meest aanbevolen vis voor diabetici , omdat het een van de meest overvloedige bronnen van omega-3-vetzuren is die je kunt eten. Het is hartig, vlezig en smaakvol, dus het is een heerlijk voorgerecht, vooral in combinatie met zoete en pittige sauzen.
Vis is qua voedingswaarden te vergelijken met vlees en is daarmee zeer geschikt broodbeleg bij suikerziekte. Makreel, haring, gerookte zalm of sardines. Genoeg keus.
Eet 1 keer per week vette vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm, haring, makreel en sardientjes. Kies niet voor gefrituurde vis, zoals kibbeling. Vette vis uit diepvries of blik is ook goed.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Zwaar alcoholgebruik verhoogt het risico op het ontstaan van diabetes en verergert de gevolgen van al bestaande diabetes. Het is belangrijk om het alcoholgebruik van diabetespatiënten in kaart te brengen.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Beperk vissoorten zoals haai, zwaardvis en tegelvis , omdat deze een hoger risico op kwikverontreiniging hebben, adviseert de Amerikaanse Food and Drug Administration. De American Diabetes Association (ADA) herhaalt deze aanbevelingen voor mensen met diabetes.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Vis: Verse of bevroren kabeljauw, bot, schelvis, heilbot, forel, zalm, tonijn vers of ingeblikt in water. Schelpdieren: Mosselen, krab, kreeft, sint-jakobsschelpen, garnalen. Wild: Eend of fazant (zonder vel), hertenvlees, buffel, struisvogel. Kaas: Vetvrij (minder dan 1 gram vet/ounce), magere kwark.
Gezond broodbeleg bij diabetes
Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Eieren zijn een bron van hoogwaardige eiwitten die een nuttige rol kunnen spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel voor mensen met diabetes . Geniet van maximaal 12 eieren per week als onderdeel van een voedzaam dieet dat rijker is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten, en lager in sterk bewerkt voedsel.
Afhankelijk van hoe vis wordt bereid, kan het echter meer kwaad dan goed doen. Het is aangetoond dat frequente inname van gefrituurd voedsel het risico op diabetes type 2 vergroot. 16 Vis die gepaneerd en gefrituurd is, kan de bloedglucosewaarden verhogen en uw cholesterolwaarden negatief beïnvloeden.
Ja, mensen met diabetes kunnen eieren eten . Ze leveren ons eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen, dus bekijk onze recepten voor inspiratie en ideeën. U zou wat voedsel uit de eiwitgroep moeten eten als onderdeel van uw gezonde, uitgebalanceerde dieet.
Gerookte zalm en ei is een winnende combinatie – en ook nog eens een heerlijke – dus voeg een roerei toe voor wat extra eiwitten, calcium, onverzadigd vet en andere vitaminen. Houd het gezond door zuinig te zijn met de melk en boter. Of doe het niet. Het zal hoe dan ook heerlijk zijn.
Zalm, sardines, haring, ansjovis en makreel zijn geweldige bronnen van de omega-3-vetzuren DHA en EPA, die grote voordelen hebben voor de gezondheid van het hart. Regelmatig voldoende van deze vetten binnenkrijgen is vooral belangrijk voor mensen met diabetes, die een verhoogd risico hebben op hartziekten en beroertes.
Eet niet te veel vlees en varieer met (vette) vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten. Beperk de zoutinname (zeker bij een hoge bloeddruk) tot 6 gram. Bekijk tips om minder zout te eten. Het eten van veel vezels helpt het cholesterolgehalte te verlagen.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde 'probiotische' bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen. Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2.
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Broodbeleg. Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.