Hier maken wij échte mayonaise, met een smaak uit duizenden. Dit doen wij al 4 generaties lang volgens het oorspronkelijke recept, met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten. De onmiskenbare, volle, romige smaak van échte Zaanse mayonaise, is wat ons uniek maakt.
Ten eerste een zo hoog mogelijke oliegehalte en ten tweede een unieke combinatie van mosterd, azijn en kruiding waardoor de mayonaise een volle, romige smaak krijgt met een karakteristiek fris zuurtje.
Warenwetbesluit Gereserveerde Aanduidingen, 24 maart 1998, artikel 4: “De aanduiding mayonaise mag uitsluitend worden gebezigd voor een eetwaar bestaande uit een emulsie van het type olie-in-water, die ten minste 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat.”
Ingrediënten Zaanse mayonaise 50%
raapzaadolie (80%), natuurazijn, scharreleigeel (6%), water, suiker, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (bevat soja-eiwit en selderij), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Mayonaise maak je het beste met een plantaardige olie. Je kan eenvoudig zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Wil je voor de gezondste optie gaan, dan kan je in plaats van olijfolie ook mayonaise maken van avocado olie. Avocado olie is de gezondste optie, omdat dit rijk is aan gezonde omega-9 vetten.
Zo kon het goedkoper gemaakt worden. Wij weigerden die concessie te doen, omdat je er dan bindmiddel en smaakversterkers aan toe moet voegen. Dat leidde ertoe dat de detailhandel onze mayonaise niet meer in de schappen wilde hebben. Die afwijzing hebben we aangegrepen om onze Zaanse Mayonaise als A-merk te profileren.
De producent achter Zaanse Mayonaise is Van Wijngaarden BV. In 1929 is het bedrijf opgericht en begonnen met het bottelen en verhandelen van plantaardige olie voor het gebruik in de Nederlandse huishoudens.
Mayon(n)aise
Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden. Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine.
Specifiek zacht zure romige smaak, typerend voor de Zaanse mayonaise.
De winnaar. De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10.
Mayonaise is een emulsie van olie, eidooier en een zuur, azijn of citroensap ; er zijn veel varianten met extra smaakstoffen. De kleur varieert van bijna wit tot lichtgeel en de textuur van een lichte crème tot een dikke gel.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
In vergelijking met 'buitenlandse' mayonaises smaakt de Nederlandse mayo uit de supermarkt vaak wat zoeter.Dit komt omdat producenten suiker toevoegen. Van origine hoort suiker niet thuis in het recept van de saus. Fabrikanten hebben suiker in de jaren 60 toegevoegd.
De Zaanse Mayonaise is gemaakt met 80 procent plantaardige olie, bevat omega 3, bereid met scharreleieren, rijk aan onverzadigde vetzuren en is glutenvrij.
De Zaanse veganaise is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij. Met de volle smaak van échte mayonaise! Daarnaast zijn er natuurlijke kleur- en conserveringsmiddelen gebruikt zoals geelwortel (kurkuma), spinazie- en rozemarijnextract.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
van TON Belze Majoneis (Belgie, Vlaamse, Mayonaise)
In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad. Het bedrijf werd opgericht in 1929 als klein oliehandeltje in Zaandijk en produceert sinds 1955 mayonaise.
Mayonaise is wat wateriger, en in Zaanse mayonaise zit wat meer azijn. De Zaanse is zachter van smaak en steviger van structuur. Het heet Zaanse mayonaise omdat deze variatie is ontwikkeld door de firma Van Wijngaarden toen hun fabriek in Zaandijk stond.
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
Mayonaise. De groothandelsprijs van mayonaise en andere saladedressings steeg met 33% sinds 2020. De redenen voor ten minste een deel daarvan: een recordpiek in de eierprijzen vanwege de vogelgriep die de afgelopen jaren kuddes leghennen uitroeide en de onverzadigbare vraag van consumenten naar de goedkope proteïne .