Wil je graag iets na de maaltijd, wat kun je dan kiezen wat het beste is voor je gezondheid? Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze:Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker.
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Nachtschade (zoals aardappel en tomaten) gaan niet samen met meloen, komkommer, zuivelproducten. radijs gaat niet samen met fruit en melk. Yoghurt gaat niet samen met fruit, melk, kaas, eieren, vlees, vis, nachtschade en hete dranken.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Yoghurt eten voor het slapengaan zorgt er niet voor dat je opgeblazen raakt, maar het geeft je wel belangrijke voedingsstoffen en aminozuren zoals tryptofaan die je helpen beter te slapen . Om te voorkomen dat je teveel calorieën binnenkrijgt, kun je ervoor kiezen om magere yoghurt te eten en comfortabel te slapen.
De gezondheidsvoordelen van yoghurt zijn namelijk wetenschappelijk bewezen: yoghurt wordt in verband gebracht met een lagere bloedsuiker en bevat heel wat gezonde bacteriën die je darmflora op peil houden. Doordat er veel eiwitten in yoghurt zitten, is dit in een slimme aanvulling op je maaltijd.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
“ Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een heleboel andere gezondheidsproblemen van de darmen,” zei ze.
Uit onderzoek blijkt dat door de associatie met melk de antioxiderende werking van bosbessen wordt verminderd. Terwijl antioxidanten je bloedvaten beschermen en de bloedstroom naar je hart en hersenen helpt te optimaliseren.
Een licht en fruitig dessert is een van de beste desserts om te eten na het avondeten, vooral als je een zware maaltijd hebt gehad. Een verse room- en ananascake bijvoorbeeld, zal verlichting brengen van de rijkste maaltijden, of het nu een Italiaans feest is of een Mughlai-verwennerij.
Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Griekse yoghurt is het meest vet, en dat komt door de room die in het productieproces wordt toegevoegd en doordat er vocht uit de yoghurt wordt gehaald. Daardoor krijgt de yoghurt een dikkere structuur. Het is een standyoghurt met een vetpercentage van zo'n 10%.
yoghurt kan je drinken en eten, mijn voorkeur gaat uit naar eten met een lepel eten.maar het is je eigen keuze.
Yoghurt bevat net als melk vet.Dit vet bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetten.Verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Magere of halfvolle yoghurt bevat minder vet.
Conclusie. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm.Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Een dagelijks vezelrijk menu bevat ongeveer 30 g vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de stoelgang. Kies voor voedingsmiddelen die van nature laxerend werken: karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek, siroop, sap van citrusvruchten, koffie.
Een toetje na het eten past dus prima in een gezond eetpatroon. Er zijn een aantal nagerechten die volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum een verantwoorde keuze zijn. Zo kun je na het eten prima een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met zo min mogelijk toegevoegd suiker, magere kwark of fruit nemen.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.