Een aantal houdingen is uitermate geschikt voor mensen met scoliose. Vanuit therapeutische yoga is met name de zijwaartse plank bewezen effectief. Yoga helpt je 'zwakkere' kant sterker te worden. Er zijn staande, zittende en liggende oefeningen.
Naast de therapie is sporten in het algemeen belangrijk, al is er geen sport die de scoliose kan verminderen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 2-3x pw sporten naast de gymles op school aan te raden is. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de relatie tussen sport en scoliose.
Bij yoga wordt uw mobiliteit juist vergroot. Uw ademhaling is bij het uitvoeren van yoga oefeningen ontzettend belangrijk. Zo kan door een juiste ademhaling de zuurstof richting de spieren vloeien, de spanning in uw spieren afnemen en meer ruimte in uw rug ontstaan. Yoga kan daarom goed helpen tegen rugpijn!
De meest bekende yogahouding ter verlichting van rugpijn is de kat-koe houding. Deze yoga oefening stretcht de rug en maakt je bewust van je ruggengraat en je houding. Kom voor deze oefening op handen en knieën op je mat.
Romp en rug rekken
Ga rechtop staan met uw voeten iets verder dan op heupafstand uiteen, uw handen boven uw hoofd en uw handpalmen tegen elkaar. Buig nu uw bovenlichaam naar rechts, tot u een rek voelt aan de linkerkant van uw romp. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de uitgangspositie.
Hierdoor kan er ruimte ontstaan voor ontspanning en een gevoel van rust en kalmte. Ook voelt je lichaam hierna vaak krachtiger en vrijer en voel je je meer geaard. Heel sporadisch kan het zijn als een houding zo diep werkt op je bindweefsel dat je misselijkheid ervaart.
Ga op je rug op de vloer liggen met gebogen knieën en je voeten plat op de grond. Span je bilspieren aan en til je heupen op tot je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je knieën. Houd die positie vijf seconden vast en keer dan terug naar startpositie. Doe weer drie keer vijftien herhalingen.
Wandelen ondersteunt het herstel van de tussenwervelschijven. Overdag zorgt beweging ervoor dat je tussenwervelschijven samendrukken, waardoor je het vocht verliest dat in deze schijf zit. Deze schijven zouden als schokdemper voor je wervelkolom moeten functioneren.
Een scoliose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen: Observatie: de orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rugonderzoek. Oefentherapie: er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de ademhaling en conditie te verbeteren. Bracebehandeling: de verkromming wordt gecorrigeerd met een korset ...
Voor het slapen gaan op je rug gaan liggen met je benen tegen de muur. Dit helpt om even helemaal te ontspannen na een belastende dag voor je rug.
Dit kan veel pijn geven. Door reflexmatige buiging van de rug naar een kant, probeert het lichaam de pijn te verminderen. Als de hernia is genezen, is de scoliose ook verdwenen. Een tijdelijke scoliose kan ontstaan bij ontstekingen of tumoren in de wervelkolom.
De behandeling van scoliose is afhankelijk van de kromming in uw rug, uw leeftijd en andere factoren. Als de kromming moet worden gecorrigeerd, is een corset meestal de eerste optie. Veel mensen hebben echter scoliose die zo ernstig is dat een operatie nodig is.
Zeker. Maar dit geldt ook in de algemene zin als je niets doet aan het onderhoud van je lichaam. Je kracht, balans, houding, slijtage of ziektes zullen altijd slechter worden wanneer je er niets aan doet.
Bij de symptomen onder Herkenning van lage rugpijn kun je zelf iets doen: Blijf in beweging ook al heb je pijn. Ga bijvoorbeeld wandelen. Beweging verbetert je uithoudingsvermogen en de kracht van je rug- en buikspieren die je wervelkolom ondersteunen.
Is sporten slecht bij lage rugpijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Er is dan eigenlijk helemaal niets aan de hand, maar toch worden ze ineens heel verdrietig of juist blij. Die emotie wordt eigenlijk altijd vastgehouden in de spieren. Dat kan komen door stress en uit zich na een tijdje vaak in psychische-, maar ook lichamelijke klachten.
De duur van de les is iedere dag verschillend, meestal duurt de yogales tussen de 20 en 40 minuten. Het fijne aan de lessen is dat ze verschillend van elkaar zijn. Het kan dus zijn dat je op een dag voornamelijk bezig bent met het 'naar jezelf luisteren' en voornamelijk mediteert.
Zeker wanneer je met grote regelmaat yoga beoefent. Je begint je dag veel bewuster als je je yogaoefening hebt gedaan. Je staat even stil bij hoe jij je vandaag voelt, wat er speelt, wat jij nodig hebt, je maakt het lichaam wakker en komt ook letterlijk in je lijf.
Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. 'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Uitleg van de plank
Dit is een oefening bedoeld om je buik- en rugspieren te versterken. Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en je knieën. Zorg ervoor dat heupen, rug, schouders en nek in een lijn zijn.