In verband met de invoering van het Woningwaarderingsstelsel kan de WOZ-waarde ook van belang zijn voor de huurders van woningen in de sociale (gereguleerde) huursector. Vanaf 2016 ontvangen alle gebruikers van woningen een WOZ-beschikking huurder, behalve de gebruikers in de gemeente Breda.
Huurders kunnen de gemeente vragen om een WOZ-beschikking
In artikel 24 van de Wet WOZ staat dat de WOZ-waarde bekend gemaakt wordt aan de eigenaar en gebruiker (huurders) van een woning. Toch krijgt niet elke huurder van een woning een formele bekendmaking (WOZ-beschikking) aan het begin van een jaar.
Moet ik bij een huurwoning ook OZB betalen? In principe betaalt een huurder van een woning geen OZB, omdat de OZB in de vorm van eigenarenbelasting voor de rekening van de verhuurder is. Het kan echter zo zijn dat de verhuurder indirect de OZB doorberekent in de huurprijs.
Degene die het pand op 1 januari van het jaar bezit of gebruikt, moet de belasting betalen. Een eigenaar die een pand bezit en gebruikt betaalt dus eigenarenbelasting en gebruikersbelasting. Een huurder van een bedrijfspand betaalt geen eigenarenbelasting, maar wel gebruikersbelasting.
In het kort. Als u eigenaar bent van een woning ontvangt u jaarlijks een WOZ-waarde. De WOZ-waarde staat vermeld op het aanslagbiljet dat u van de gemeente krijgt toegestuurd. Huurders van woningen die geen aanslagbiljet krijgen of waar de WOZ-waarde niet op het aanslagbiljet staat, mogen een WOZ-waarde opvragen.
Als huurder krijgt u niet te maken met de OZB, maar krijgt u wel te maken met gebruikersbelasting als het gebouw niet als woonhuis wordt gebruikt. Huurt u een bedrijfspand, dan krijgt u dus te maken met gebruikersbelasting. Dit is als het ware het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting.
De WOZ-waarde bepaalt voor een deel hoe hoog de huur van een huurwoning in de sociale huursector wordt. De huurprijs wordt daarnaast voor een deel bepaald door het puntensysteem. Heeft de woning een hoge WOZ-waarde, dan betekent dat logischerwijs een hogere maximale huurprijs.
Bent u huurder van een zelfstandige, sociale huurwoning?Dan kunt u bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. U kunt op de website van de Rijksoverheid zien of u een zelfstandige huurwoning bewoont.
WOZ en de waterschapsbelastingen
Een (woning)eigenaar betaalt deze belasting. Dat geldt ook voor de eigenaar van andere gebouwde objecten.
Huren en geld Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen. Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing. Maar niet in alle gemeenten evenveel.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat op de WOZ-beschikking van uw gemeente. Die beschikking ontvangt u thuis of u kunt deze bekijken via MijnOverheid.nl. U kunt de WOZ-waarde van uw woning ook (gratis) opvragen via het WOZ-waardeloket.
Naast de huurprijs moet een huurder ook de kosten betalen van nutsvoorzieningen, onderhoud van de gezamenlijke ruimtes, de syndicus enz. Als eigenaar van een pand of een gebouw kan je die kosten op werkelijke basis aan hem doorrekenen of je kan aan je huurder een forfaitaire vergoeding vragen.
Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs. Met de WOZ-waarde stelt de gemeente vast hoeveel een woning waard is. In gebieden met een groot woningtekort geeft het gebruik van de WOZ-waarde in de huurprijs een onbedoeld effect.
Eigenaar krijgt aparte aanslag
De eigenaar moet namelijk Watersysteemheffing Gebouwd betalen. Dat is een percentage van de WOZ-waarde van het gebouw. De huurders zijn verantwoordelijk voor het betalen van de Watersysteemheffing Ingezetenen en de Zuiveringsheffing.
Er zijn dan ook vier belastingen die eigenlijk altijd aan het licht worden gebracht: OZB-belasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Onroerendezaakbelasting (afgekort OZB-belasting) is een belasting die je betaalt als je onroerende zaken bezit.
Wat kost de onroerendezaakbelasting per jaar? Het tarief is in 2024 0,0683% van uw WOZ-waarde. Per € 100.000 is dat € 68,30.
De Wet WOZ regelt dat de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld. Jaarlijks ontvangt u in de maand februari van de gemeente een nieuwe WOZ-beschikking. De beschikking is samengevoegd met de aanslag gemeentelijke belastingen. Deze beschikking krijgt u maar één keer en moet u dus goed bewaren.
De gemeente betaalt de vergoedingen voor de WOZ en de Belastingdienst betaalt de vergoedingen voor de bpm. Voor bezwaarbureaus die burgers en bedrijven gratis helpen (no-cure-no-paybedrijven) zijn deze vergoedingen vaak de enige inkomsten.
Vragen over de WOZ-waarde van uw woning kunt u stellen aan uw gemeente. Of aan de organisatie die de WOZ-waarde en de aanslagoplegging voor de gemeente regelt. Informatie over met wie en hoe u contact kan opnemen, vindt u op uw beschikking.
Taxatieverslag van de gemeente
Het is altijd verstandig om het taxatierapport op te vragen, ook als je denkt dat de WOZ-waarde klopt. Het taxatieverslag kun je, meestal via DigiD, kosteloos bij de gemeente opvragen. Hierin staat de onderbouwing van je WOZ-waarde op basis van maximaal 3 verkochte woningen.
Gemeenten maken kosten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Deze kosten delen zij met de Rijksoverheid en waterschappen. Ook zij maken namelijk bij de belastingheffing gebruik van de WOZ-waarde. De bijdrage van de Rijksoverheid en waterschappen aan de WOZ-kosten is onderdeel van het gemeentefonds.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.