Chardonnay is van nature een droge wijn.
Er zijn diverse soorten droge witte wijn zoals de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Blanc, Viognier, Grüner Veltliner, Gewürztraminer, Riesling (variërend van droog tot heel zoet), Champagne, Cava en Prosecco.
Hoewel Chardonnay geen echte dessertwijn is, is een op hout gelagerde Chardonnay zoeter dan een niet op hout gelagerde Chardonnay. Hier gaan we het hierna over hebben.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Als je op zoek bent naar wat meer pit, dan is Chardonnay je go-to.Maar als je meer van de knapperige pizzazz van zuur houdt die licht en verfrissend is op het gehemelte, kies dan Pinot Grigio .
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Hoewel er slechts 1/5g suiker per 140 ml Chardonnay-portie zit, is het niet de witte wijn met de minste hoeveelheid suiker! Pinot Grigio heeft minder dan een gram suiker in elk 140 ml glas, wat het de laagste in suiker maakt . Maar dat betekent niet dat Chardonnay veel suiker bevat!
Van welke druivensoorten wordt zoete witte wijn gemaakt? Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Is Buttery Chardonnay Wijn Zoet of Droog? Laten we de meest voorkomende vraag maar meteen uit de weg ruimen: Barefoot Buttery Chardonnay is een droge witte wijn . De Chardonnay druiven worden langer gefermenteerd, waardoor de natuurlijke suikers in de druiven door de gist worden opgegeten.
Omdat het als populair wijntype vaak in hoeveelheden wordt geproduceerd die niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit — zoals Merlo, een overigens fantastische druif, drie decennia geleden overkwam. Probeer eens een niet-gerijpte Chardonnay van Passaggio. Ga naar wijnevenementen en begin met het nippen van Chards voordat u overgaat op de rode. U zult een grote verscheidenheid vinden, sommige heerlijk.
Een premium Chardonnay is zacht en heeft een mix van smaken zoals citroen, perzik, soms tropisch fruit en een beetje vanille van de eikenhouten vaten waarin hij gerijpt is . Hij is niet te zwaar en laat een fijn, fris gevoel achter als je hem drinkt.
De Grand Cru Chablis-wijnen kunnen goed rijpen en mogen zelden worden geconsumeerd voordat ze vijf jaar na de release zijn uitgebracht. Een groot voordeel van Chablis is dat een chardonnaydruif die in de regio Chablis in Frankrijk wordt verbouwd, doorgaans minder suiker bevat en droger is dan de typische chardonnay uit Californië .
Witte wijnen kunnen zowel zoet als droog zijn, afhankelijk van de druivensoort en het wijnmaakproces. Chardonnay is bijvoorbeeld meestal droog, terwijl Moscato meestal zoet is .
De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles.
De zoetste wijnen zijn Port, Moscato, Ice Wines, Meads en Tokaji Eszencia . Mead is met name zoet, fruitig en gemaakt met honing. Restsuiker (RS) is de hoeveelheid suikers, meestal druivensuikers, die in een wijn achterblijven nadat de alcoholische fermentatie is voltooid.
FitVine verkoopt bijvoorbeeld wijnen met een laag suikergehalte, doorgaans met minder dan 1 gram suiker per portie. De FitVine Pinot Noir bevat . 03 g suiker per portie, terwijl de FitVine Chardonnay . 04 g suiker bevat.
Droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Rode wijn heeft bijna 1,5 gram per glas restsuiker, rosé zo'n 2,5 gram en droge witte wijn meestal rond de 0,7 gram. Dat is allemaal minder dan in zoete witte wijn met soms wel 6 gram suiker per glas.
Pinot Grigio: De kern van de zaak. Als je Chardonnay en Pinot Grigio vergelijkt, is de kern dat Chardonnay complexer en rijker is, terwijl Pinot Grigio gemakkelijk en licht is . Ze vertegenwoordigen twee heel verschillende aspecten van wijn, maar beide genieten grote populariteit.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Als u op zoek bent naar wijnen met een lagere zuurgraad, kiest u het beste voor witte wijnen zoals Chardonnay, Viognier, Pinot Gris, Soave en Muscatel . Van de rode wijnen zijn Merlot, Pinot Noir, Grenache, Syrah/Shiraz en Malbec het meest geschikt.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol een hoger risico geeft op brandend maagzuur. Dit blijkt vaker voor te komen bij mensen die regelmatig alcohol drinken dan bij mensen die niet of slechts af en toe drinken [3].