Want een wolf kan een hond als concurrent en indringer zien. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt een hond dus altijd aangelijnd, in een gebied waar wolven leven. Net als voor alle andere wilde dieren geldt: laat geen voedsel achter in de natuur.
Wolven blijven meestal uit de buurt van de mensen. Hun gedrag is anders dan honden. Een hond wordt beschouwd als een indringer of als een mogelijke partner. Als de wolf en de hond elkaar ontmoeten, kan het gebeuren dat de wolf de hond aanvalt of probeert weg te jagen.
Omdat alle hondenrassen van de wolf afstammen, zijn er nu veel honden die op hun voorouder lijken. Maar de Alaskan Malamute, een van de oudste rassen op aarde, lijkt in gedrag en uiterlijk nog sprekend op een wolf. De Alaskan Malamute staat bekend als een rustige, sociale hond en een harde werker.
Als een wolf je aanvalt moet je niet wegrennen. Houd oogcontact, maak jezelf groot en maak luide, intimiderende geluiden. Zoek zo snel mogelijk een veilig heenkomen.
Hoe kun je schapen beschermen tegen een wolf? Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen.
Het kan namelijk gebeuren dat áls een hond een wolf tegenkomt, hij erachteraan zal rennen. En als dat lang genoeg gebeurt, dan gaat de wolf zich irriteren. Hij zal dan een keer verdedigend happen, zo van: laat me met rust. En dat zal de hond niet van hem winnen."
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
Een ander effectief afschrikmiddel is het plaatsen van een lijn met wapperende gekleurde lappen stof. Dit schrikt wolven af waardoor zij de lijn niet durven passeren. Nadeel van deze methode is dat de dieren er aan kunnen wennen en dan de lijn makkelijk passeren.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
Wolven zijn overdag actief, maar op plaatsen waar er veel menselijke activiteit is, houden wolven er een nachtelijke levenswijze op na. Door bejaging in het verleden zijn het schuchtere dieren geworden. Wolven kunnen zich snel, met een topsnelheid van zo'n 60 km per uur, over grote afstanden verplaatsen.
Wolven houden als huisdier is verboden. Tenminste, volbloedexemplaren. Toch kun je op straat zomaar aangelijnde viervoeters tegenkomen die verdacht veel op wolven lijken, qua uiterlijk, gedrag én DNA: wolfhonden.
Zeus staat met zijn twee jaar pas aan het begin van zijn hondenleven, maar toch is de Deense dog al de grootste levende hond ter wereld. De viervoeter is 1,04 meter hoog en daarmee volgens het Guinness Book of Records, voor zover bekend, de grootste.
Zij worden op het eerste gezicht regelmatig verward met de wolfhond. Deze vergelijking is echter onjuist! Het DNA van een Tsjechoslowaakse wolfhond, en ook de Saarlooswolfhond, bestaat voor 25-35% uit wolf. Een husky bevat geen wolvenbloed, en is daardoor dus geen wolfhond.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
Wolven kunnen overleven in gebieden waar voldoende rust, ruimte en voedsel is. Kortom, hoewel de kans om aangevallen te worden door een wolf tegenwoordig zeer onwaarschijnlijk is, zijn wolven instinctieve, wilde roofdieren en is het beter om hen op een respectvolle afstand te houden.
Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Nochtans kunnen wolven zeer hoog springen - alleszins hoger dan de aanbevolen hoogte van 120 cm voor een wolfwerend raster - maar ze doen het maar uiterst zelden, zeker als ze ervaren dat omheiningen vaak voorzien zijn van een schrikdraad.
Waar wolven leven worden helaas ook dieren gedood. Een beekje, sloot of nabije woning vormt daarbij geen enkele belemmering voor de wolf om zijn slag te slaan. Gallagher adviseert een elektrische omheining (afsluiting) om wolven tegen te houden en af te schrikken.
Hoewel wolven in theorie hoog kunnen springen, blijkt uit onderzoek dat het uit het oogpunt van kostenefficiëntie niet nodig is om een afsluiting te zetten waar roofdieren als wolf en lynx niet over kunnen, maar net voldoende hoog dat ze er niet over willen.
De hoektanden van de wolf zijn 2,5 cm lang en zijn sterk, scherp en lichtelijk gekromd. Met deze hoektanden kunnen ze hun prooi grijpen en vasthouden. De druk die een wolf met de hoektanden kan uitoefenen tijdens het bijten, is 15 MPa. Een wolf kan daarmee het been van een eland in een hap doorbijten.
Alle wolven zijn sterk. Ze hebben vooral sterke poten. Ze kunnen wel zestig kilometer per uur lopen. Ze kunnen ook goed zwemmen en klimmen.