Wiskunde C is een "makkelijkere" versie van A. Dezelfde onderwerpen als bij wiskunde A worden behandeld, maar de intensiteit en de moeilijkheidsgraad ligt lager.
Moeilijkheid en mate van zelfstandigheid
Denk niet dat wiskunde A (of C) gemakkelijk is en wiskunde B moeilijk: wiskunde A (of C) vergt ook gewoon veel inzet en doorzettingsvermogen, maar met gezonde ijver en normaal inzicht komt men er meestal goed doorheen.
Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.
In 2020 is het Centraal Eindexamen niet doorgegaan als gevolg van de Corona pandemie. Wiskunde C, gemiddeld aantal examenkandidaten per soort opleiding: Jaarlijks doen gemiddeld 1.775 VWO leerlingen examen in wiskunde C.
Wiskunde C kan alleen gekozen worden in het profiel C&M en bereidt voor op universitaire studies in de sociale, juridische, en taal- en gedragswetenschappen.
Wiskunde C komt deels overeen met wiskunde A, vooral op het gebied van de statistiek en het zien van verbanden. Anders aan wiskunde C is de ruimtemeetkunde en het logisch redeneren wat hier een grote rol in speelt. Wiskunde C komt vooral van pas bij vervolgopleidingen in de sector Gedrag & Maatschappij.
Ja, deze blijven gelijk. Je bent toelaatbaar met een VWO diploma met een voldoende voor Engels, een HBO-propedeuse aangevuld met wiskunde en Engels op VWO niveau, een HBO diploma aangevuld met Engels op VWO niveau of via het colloquium doctum (Engels, wiskunde, biologie).
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Vooral als je wiskunde echt heel moeilijk vindt, is wiskunde A de beste optie voor jou. Lukte dat vak in de onderbouw best aardig, ga dan voor wiskunde B. Met die variant word je namelijk op veel meer opleidingen toegelaten.
Wiskunde C is een "makkelijkere" versie van A. Dezelfde onderwerpen als bij wiskunde A worden behandeld, maar de intensiteit en de moeilijkheidsgraad ligt lager. Waar wiskunde A en B al sinds de jaren tachtig bestaan, is wiskunde C, net als zijn grote tegenhanger wiskunde D, pas ingevoerd in het schooljaar 2007/2008.
Het vak wiskunde B is voor veel middelbare scholieren erg lastig. Om het toch goed te kunnen beheersen vóór het eindexamen, is het belangrijk om veel te oefenen met de lesstof. Naast het maken van je huiswerk van school kun je dit ook doen door te oefenen met oude wiskunde B examens.
Verschil opleidingen
Technische Wiskunde/Technische Natuurkunde is in principe niet moeilijker of makkelijker dan 'gewone' Wiskunde/Natuurkunde.
Wiskunde is een vakgebied waar iedereen goed in kan worden, zelfs als je zogenaamd geen wiskundeknobbel hebt.
Ook voor universitaire studies zoals natuurkunde en scheikunde is wiskunde B verplicht. Wiskunde B is abstracter dan wiskunde A en de meeste leerlingen vinden wiskunde B moeilijker dan wiskunde A.
HAVO en VWO
Het grootste verschil tussen wiskunde A en B is statistiek. Vaak wordt gezegd dat wiskunde A makkelijker is dan wiskunde B.
De leerling mag niet in beide vakken examen afleggen. Volgens het Inrichtingsbesluit (artikel 26b) mag het examenpakket van de leerling niet meer dan één vak uit het rijtje wiskunde A, B en C hebben (wiskunde D heeft een andere positie).
Veel havo- en vwo-scholieren kiezen wiskunde A, B of C en dit vak hoort altijd bij de kernvakken. Sommige scholieren hebben echter ook wiskunde D. Wiskunde D is altijd een keuzevak en hoort daarom NIET bij de kernvakken. Op de havo is wiskunde geen verplicht vak wanneer je het profiel C&M kiest.
Veel berekeningen moeten “exact”, dus een grafiekje aflezen op je rekenmachine mag niet. Het voordeel aan wiskunde B is dat je vrijwel elke vervolgstudie kan gaan doen, terwijl je met wiskunde A bent uitgesloten van de meeste exacte studies. Een nadeel is dat je geen statistiek krijgt.
Wiskunde D biedt een verbreding en verdieping op Wiskunde B. De verbreding omvat onder meer statistiek en kansrekening; de verdieping komt tot uitdrukking in onderwerpen uit technische en wetenschappelijke context. Een deel van Wiskunde D kan worden ingevuld in samenwerking met het hbo en wo.
De eindexamens zijn dit jaar ietsjes minder goed gemaakt. Het slagingspercentage daalde namelijk met 1,8%, volgens het ministerie van Onderwijs. Dat meldde Nu.nl. En dat terwijl iedereen nog zo bang was voor de strengere examenregels: voor al je Centrale Examens gemiddeld moest je nu namelijk een 5,5 gemiddeld halen.
Wat zegt een verschil in SE- en CE-cijfers over je slagingskans? Als je uiteindelijke schoolexamen gemiddeld een 6 of lager is en je haalt lagere cijfers voor je centraal examen, is je gemiddelde eindcijfer lager dan een 6. Er is een grotere kans dat je niet gemiddeld een 5,5 of hoger voor je centrale examens haalt.
Op nummer 1 staat het vwo-examen Nederlands, met zo'n 25.000 klachten. Op nummer 2 volgt het havo-examen wiskunde A (15.000 klachten).
Zowel wiskunde A als B geven toegang. Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
Momenteel is wiskunde verplicht voor een bachelor hbo-communicatie. Voor studiejaar 2020-2021 wordt de wiskunde-eis zeer waarschijnlijk afgeschaft. Het omgekeerde kan ook gebeuren: opleidingen kunnen besluiten voortaan een bepaalde eis te stellen.
Het niveau van wiskunde bij technische hbo-opleidingen blijkt voor nieuwe studenten die wiskunde B hebben gehad in sommige gevallen hoog te liggen. Dit geldt zeker als je alleen wiskunde A hebt gehad tijdens je vooropleiding. Dat betekent dat je soms extra moet oefenen om een goed resultaat te behalen.