Het wild zwijn (Sus scrofa), everzwijn of kortweg ever, ook zwart wild of borstelwild genoemd, is een zoogdier uit de familie van de varkens (Suidae).
Het vlees van wild zwijn heeft een subtiele wildsmaak. Een wild zwijn is wat dat betreft te vergelijken met varkensvlees met een veel betere voedingswaarde en kruidiger smaak met robuustere structuur. Bereidingswijze: De poulet is uitermate geschikt om verschillende soorten stoof gerechten van te maken.
Het geslacht van de varkens (Sus) bevat tien soorten, waaronder het wild zwijn (Sus scrofa). Het wild zwijn komt van oorsprong voor in Nederland en wordt ook wel everzwijn of ever genoemd. Deze everzwijn is de wilde voorouder van ons varken, het boerderijdier.
Rood vlees komt van runderen, kalveren, paarden, geiten, schapen en varkens en van wild zoals hert, haas, konijn en wild zwijn.
Het everzwijn, ook wel wild zijn genoemd, is een zoogdier uit de familie van de varkens. Het everzwijn is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken.
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit.
Kenmerken. Een varken is roze en hij heeft een ronde neus (wroetschijf) en een krulstaart. Ze hebben een schubachtige huid met haren erop.
nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
Zwijn leeft in de natuur en heeft hierdoor meer gevarieerde voeding. Vlees van het wilde zwijn is dan ook veel magerder dan varkensvlees. Met 21,5 gram eiwit per 100 gram en slechts 3,3 gram vet is het nog steeds prima geschikt in een bodybuilding-dieet.
3,9 KG vlees (€30,24 per KG) en wordt gekoeld bezorgd in Nederland! Het pakket bevat 17 maaltijden voor 2 personen. Dat is dus €3,47 per persoon per maaltijd. Duurzaam, smaakvol wild zwijn hoeft niet duur te zijn!
Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van wild zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
Het wild zwijn (Sus scrofa), everzwijn of kortweg ever, ook zwart wild of borstelwild genoemd, is een zoogdier uit de familie van de varkens (Suidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Het wild zwijn komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen. Jonge varkentjes noem je biggen.
Wildzwijn poulet komt uit de borst van het Wildzwijn. Wild zwijn poulet kan gebakken worden, maar is misschien nog wel het lekkerst als stoofvlees (hachee).
Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers. De slagtanden worden houwers of geweren genoemd.
Biologie
Meestal krijgen varkens grote worpen, behalve de babiroesa's, die krijgen gewoonlijk slechts één jong per worp. De familie komt in het wild voor in praktisch geheel Afrika, in Europa en Azië, daar onder andere op de Filipijnen.
Wild. Wild vlees, van wilde dieren die in een gezonde omgeving hebben geleefd, is waarschijnlijk veel gezonder dan industrieel geproduceerd vlees. Vlees van wild bevat minder verzadigde vetten, minder omega-6 vetzuren (zoals linolzuur) en meer omega-3 vetzuren (zoals alfa-linoleenzuur).
Biefstuk van wild zwijn is heerlijk zacht en mals. Het is mager vlees met een mooie structuur. De prijs van dit product kan afwijken door gewicht verschillen.
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Wilde zwijnen kunnen met hun enorme lichaam en scherpe snijtanden – genaamd geweren – behoorlijk bedreigend en agressief overkomen. Van nature zijn het echter vreedzame dieren die mensen eerder uit de weg zullen gaan. Wilde zwijnen leven in groepen, ook wel rotte genoemd, tot wel dertig dieren.
De draagtijd is ongeveer 18 weken, waarna ze 1-13 biggetjes werpen (gemiddeld 7). In het wild worden wilde zwijnen ongeveer negen jaar oud, in gevangenschap soms wel 30. Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer.
Wild zwijn
#Wildzwijnrollade per kg €30,00 (vanaf ca. 300 gram tot 1,5 kg per stuk) (braden: 20 minuten per pond.)
Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Een neuro-wetenschapper ( Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol) heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens en stelt dat er “genoeg bewijs is om onze relatie met varkens te heroverwegen”.
Een vrouwtjesvarken noem je een zeug, een mannetjesvarken een beer en een jong een big.
Unieke smaak
Door deze aandacht en het Heyde Hoeve Duroc varken is het vlees fijn gemarmerd en daardoor mals, sappig en bijzonder smaakvol. Het Heyde Hoeve varken is dan ook niet voor niets door onafhankelijke top-koks verkozen tot het lekkerste varken van Nederland.