Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt. Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor schadelijke stoffen makkelijker het lichaam binnendringen.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Een groep Spaanse wetenschappers heeft nu ook vastgesteld dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn goed is voor je darmmicrobiota. De stoffen die naar voren kwamen als zijnde pre-biotisch (goed voor de groei van bacteriën) zijn de polyfenolen.
Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
De etsende werking van alcohol op het maagslijmvlies zorgt voor maagklachten. Door overmatig alcoholgebruik kan de spijsvertering onvolledig zijn en krijg je darmklachten. Veel mensen die overmatig drinken hebben last van een wisselend ontlastingspatroon: de ene keer diarree, dan weer obstipatie.
Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men de voeding aan te passen waarbij je de triggers van het immuunsysteem er uit haalt, daarnaast zijn er enkele supplementen nodig die de darmwand kunnen helpen genezen.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
"Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn. Al komt dat minder vaak voor, want wijn bevat geen koolzuur. Bubbeltjes zorgen daarentegen wel voor maagzuur en een opgeblazen gevoel."
Wanneer je alcohol drinkt prikkelt dat het maagslijmvlies en wordt er meer maagzuur geproduceerd. Op die manier kan overmatig alcoholgebruik leiden tot aantasting van het maagslijmvlies. Dat geeft maaglast of maagpijn. Ook eenmalig overdreven alcoholgebruik prikkelt het maagslijmvlies.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake. Een probiotica supplement helpt je darmflora gezond te houden.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Gist kan dextrine niet fermenteren en dextrine wordt door darmbacteriën omgezet in geurend gas. Een andere oorzaak van gasvorming na het drinken van bier zou de gist (saccharomyces cerevisiae) kunnen zijn. Zeker de bieren die nog gistresten bevatten lokken winden en een opgeblazen gevoel uit.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.