Simpel: deze producten zijn er sowieso goedkoper. Daarbij komt dat de accijnzen op wijn en bier in ons land hoger zijn. Wie boodschappen in het buitenland doet, is voor die producten dus goedkoper uit.
Een fles gedestilleerd is in België 3 euro goedkoper, in Duitsland kan het wel 8 euro per liter schelen. Oorzaak: de accijnsheffing op alcohol ligt in Nederland beduidend hoger dan in de buurlanden.
Alcohol- en tabaksliefhebbers zijn in ons land goedkoper af dan elders in Europa. Maar wie op zoek is naar voeding en niet-alcoholische dranken betaalt in ons land gemiddeld 8% meer aan de kassa.
De prijzen van alcoholische dranken in ons land liggen gemiddeld zes procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Prijzen in België
Daar liggen de prijzen erg dicht bij elkaar, al doen ze er bij Colruyt altijd nog een paar centjes af om de goedkoopste te zijn. Voor een fles Johnnie Walker betaal je 16,71 euro, voor een fles William Lawson's bijna hetzelfde: 16,27 euro. En voor een fles Glenfiddich moet je 31,53 euro neerleggen.
Bulgarije en Roemenië zijn de goedkoopste landen om een drankje te kopen. Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden. In België is drank iets duurder. Daar betaal je iets meer dan het Europese gemiddelde.
Uit de kassabonnen blijkt dat de Duitse supermarkt goedkoper is dan de Nederlandse. België blijkt het duurste. Duitsland komt het goedkoopste uit de bus omdat de shopper daar vooral minder betaalt voor frisdranken en koffie.
Brussel, België : Een biertje kost hier op het terras in het centrum: € 4.30. In België kun je echter niet zo maar een biertje bestellen – het is geen Nederland! Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger.
Macro-economisch betekent de consumptievlucht voor België een behoorlijk verlies aan activiteit en werkgelegenheid. Volgens Eurostat lagen de prijzen van consumptiegoederen in België in 2018 6,0% hoger dan gemiddeld in de eurozone. Ook vergeleken met de buurlanden is winkelen in België relatief duur.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland.
De Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa. Gemiddeld kost een driegangenmenu in Nederland zo'n 27,45 euro. In België is dat 24,95 euro en in Duitsland kost een etentje maar 18,70 euro.
Te duur personeel, een gebrek aan flexibiliteit en internationale leveranciers die hogere prijzen opleggen, zadelen de Belgische distributiesector met een concurrentieel probleem op.
In zowel het geval van bier, wijn en sterke dranken komt de Sligro vaak als goedkoopste uit de vergelijking.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof.
De accijnzen op alcohol zijn in Duitsland lager dan in Nederland. Zeker bij sterke drank kan het prijsverschil hierdoor behoorlijk oplopen, tot wel 30%! Dat is al snel een tientje per fles. Maar ook bier en wijn is goedkoper.
Aldi: vergelijkbaar met de Nederlandse Aldi, alleen een stuk goedkoper en zeker voor dingen als bakproducten een echte aanrader. Lidl: de Lidl zul je wel kennen en deze vind je dus ook in Duitsland.
De verschillen per productcategorie kunnen gevoelig oplopen. Zo is brood bijna 18 procent goedkoper in Nederland. Vis en vlees zijn respectievelijk 7 en 13 procent goedkoper. Ook melk, kaas en eieren zijn fors goedkoper bij onze noorderburen.
Van producent tot proost, dat scheelt in de prijs
Door middel van deze efficiënte formule kunnen wij jouw favoriete drankje dan ook tegen een lage prijs leveren. Hierdoor is ons prijspeil stukken goedkoper dan conventionele slijters.
Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden, met prijzen van respectievelijk 77 en 52 procent boven het gemiddelde. De prijs van een drankje in Nederland ligt precies op het gemiddelde, net als in Italië. In België is drank iets duurder. Daar betaal je 6 procent meer dan het Europese gemiddeld.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Waarom kopen we in het buitenland? Simpel: deze producten zijn er sowieso goedkoper. Daarbij komt dat de accijnzen op wijn en bier in ons land hoger zijn. Wie boodschappen in het buitenland doet, is voor die producten dus goedkoper uit.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed.
De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.