Een waterontharder kan tevens huid en haren hun glans teruggeven en in betere conditie brengen. Dit kan omdat hard water je huid rood en droog maakt. Bestaande huidcondities zoals eczeem kunnen verergeren door het gebruik van hard water bij het douche of het nemen van een bad.
Op de menselijke gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect. Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt.
Het gebruik van een waterverzachter leidt bij normaal gebruik niet tot gezondheidsrisico's. Onthard water is veilig om te drinken, is niet zout en past dus ook bij een zoutarm dieet. Net als elk ander waterbereidingssysteem is het wel belangrijk dat je het apparaat periodiek laat inspecteren op een goede werking.
De invloed van hard water op huidproblemen
Hard, kalkrijk water irriteert de huid en droogt die juist uit. Bovendien is bij hard water meer zeep nodig: dit droogt de huid nog verder uit. Huidproblemen verergeren dus als u hard water gebruikt.
Een waterontharder kan voor belangrijke voordelen in je huishouden zorgen. Zo maakt een waterontharder hard water zacht, wat leidt tot minder kalkafzetting, zachtere huid en haren, minder verspilling van schoonmaakproducten en van wasmiddel en minder stroomverbruik van je elektrische apparaten.
Door een waterontharder heb je grotere kans op legionella
Calcium en magnesium dienen om de kans op legionella te verkleinen. Het lijkt dan ook heel logisch dat onthard water een grotere kans op legionella geeft. Onthard water is dus slecht voor de veiligheid van het water in jouw huis.
Om te concluderen, kun je water uit een waterontharder veilig drinken, zolang je:De normen voor het natriumgehalte controleert. Je systeem goed onderhoudt. Geen natriumarm dieet moet volgen.
Zacht water zorgt voor goed haar
De beste en meest duurzame optie is het installeren van een waterontharder. De waterontharder haalt kalk uit je water, waardoor het water zacht is. De dagen van de witte waas zijn voorbij, je haar gaat meer glanzen en je hebt meer volume.
Veel dermatologen en beauty experts zeggen: hard water kan droge huid veroorzaken. De redenering hierachter is: in hard water lost de zeep minder goed op, waardoor er een soort residu van zeep en mineralen neerslaat op je huid (eigenlijk net zoals er gebeurt op je kranen, in je waterkoker, of op je douchewand).
Eczeem door kalk in het water
Mineralen die opdrogen op de huid kunnen poriën blokkeren en dus droogte, pukkeltjes, schilfers en een jeukend gevoel oproepen. Wat betreft eczeem kan zeer hard water de delicate huidbarrière beschadigen en bestaande gevoeligheden voor eczeem triggeren.
Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
In termen van waterverbuik praten vaak over een kuub. Dus 1 liter hars kan 2.5 kuub water zuiveren met een hardheid van 1 ºDh. Stel dat je een waterontharder hebt met 12 liter hars, dan zou je dus 12 x 2.5 m3 = 30 kuub water kunnen zuiveren mits de hardheid van het te ontharden water 1º Dh zou zijn.
Om de juiste waterontharder te kiezen, moet je rekening houden met de grootte van gezin. Een waterontharder werkt het best als die op de samenstelling van je gezin is aangepast. De juiste ontharder kies je dus onder andere door te kijken hoe groot je jaarlijks verbruik is.
Welk water voor de huid? Voor een optimale hydratatie, wat essentieel is voor een mooie huid, kiest u het liefst zuiver water dat weinig natrium (een bestanddeel van zout) bevat. Te veel zout bevordert immers waterretentie en huidveroudering.
Een waterhardheid tussen 4 en 8 dH wordt gezien als de ideale hardheid voor water. Bij die hardheid vormt er zich doorgaans geen kalk op je leidingen, kranen… Bovendien ligt de hardheid van het drinkwater in Nederland gemiddeld rond de 8 dH.
Zacht water laat shampoos over het algemeen gemakkelijker schuimen dan hard water en veroorzaakt geen ophoping van mineralen op het haar waardoor het slap en futloos wordt. Haar dat in zacht water is gewassen, is meestal zacht en glanzend.
Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken. Gelukkig zijn er manieren om die chloorsmaak en chloorgeur in je leidingwater te slim af te zijn.
Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde huid. Het onderhoudt een gezonde huidbarrière, helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en kan zelfs helpen rimpels te verminderen en een jeugdig ogende huid te bevorderen. Drink dus veel water voor een gezonde, stralende huid.
Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet. Het beste is dus dat je je haar wast met warm water en daarna je haar naspoelen met koud water, zo krijg je extra glans en geef je je haar echt een boost.
Haar wassen met alleen water
Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken. Ook helpt het met de gelijkmatige verdeling van de natuurlijke olie (talg) van het haar.
“Elke dag je haren wassen, is niet per se schadelijk voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt.
Water koken.
Er wordt vaak gedacht dat kalkaanslag kan worden voorkomen door water te koken. Dit is onjuist. Kalk verdampt namelijk niet, dus water koken heeft geen zin.
Een water ontharder heeft als belangrijkste taak om calcium en magnesium uit het kraanwater te halen. Ontkalkt water smaakt daardoor een stuk zachter dan het kraanwater wat je al je hele leven drinkt.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.