Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
Met gesloten deuren kun je die 'overlevingstijd' tot 10 minuten kunnen rekken.Veel kostbare tijd om levens te kunnen redden.Daarnaast houd je ook langer de giftige rook uit je kamer. Dit vormt volgens de stichting de grootse levensbedreiging bij brand.
Noord-zuid as aanbevelingen volgens vastu shastra
Er wordt beweerd dat slapen met het hoofd naar het noorden gericht de slaapkwaliteit kan verstoren door interferentie met het magnetisch veld van de aarde.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Blauw: kalmerend
Blauw wordt vaak geassocieerd met kalmte en verlaagd je bloeddruk en hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met blauw in de slaapkamer gemiddeld langer slapen dan mensen in een andere kleur slaapkamer. Ook blijkt dat meer dan de helft van de blauwe slapers regelmatig vrolijk wakker wordt.
Circulatie van je hart
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Door te slapen op een hellend matras ligt het lichaam in de houding waardoor de bloedsomloop makkelijker op zijn natuurlijke houding door het lichaam kan pompen. Door dat het lichaam op een schuin matras rust voorkomt het dat de luchtwegen knellen, dit betekend dus dat de luchtwegen geopend worden.
Vooral een slechte houding van de cervicale wervelkolom tijdens het slapen kan zorgen voor pijn en stijfheid van de nek, hoofdpijn en pijn aan de schouder en arm. Deze klachten leiden tot een slechtere kwaliteit van slaap, wat weer leidt tot een slechtere slaaphouding.
Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer 's nachts toe.Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Veiligheid: de belangrijkste reden is voor de veiligheid. U kunt de deur snel dichtduwen als er iemand ongevraagd naar binnen wil en u bent minder kwetsbaar achter de deur. De deur hoeft maar een beetje open om te kijken wie er voor de deur staat, als dit niet bevalt doet u snel weer de deur dicht.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Op de rug met de armen omhoog: goed voor rug en gelaat
Of je je armen nu rond je kussen hebt of niet, deze manier van slapen kan je helpen om rimpels tegen te gaan en het voorkomt ook acne. Slapen met de armen naar beneden kan eveneens leiden tot snurken en problemen geven met maagzuur.
De oplossing: de beste slaaphouding
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan.
Bent u ook zo hardleers als het om uw nachtrust gaat? Men zegt: 'Slapen op een hard bed is gezond. ' De Slaapvoorlichters blijven dit hardnekkige misverstand bestrijden. Op een harde ondergrond krijgt uw lichaam nauwelijks de kans om echt uit te rusten, met alle vervelende gevolgen van dien.
Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de mensen vroeger kleiner waren. Ook gaven mensen er de voorkeur aan om (half) zittend te slapen. Men dacht toen dat die slaaphouding gezonder was.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Slapen op je zij
Voor zijslapers draait het allemaal om balans, zowel in je bed als in je leven. Doordat deze houding een combinatie is van foetushouding en op je rug slapen, zorgt het voor veel evenwicht. Deze houding biedt warmte en bescherming. Maar zorgt ook voor bewegelijkheid en is daarom erg comfortabel.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen word je hier niet wakker van.
Sport of beweeg overdag of vroeg in de avond. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, thee of iets anders met cafeïne. Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit.
Zorg voor een rustgevende kleur op je slaapkamer muren. Rustgevende kleuren zijn: lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Deze kleuren helpen je mogelijk beter ontspannen. Hang daarnaast een mooie foto of schilderij in je slaapkamer die je direct wanneer je opstaat uit bed kunt zien.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het beter is om met je hoofd naar het noorden te slapen. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt en dat je bed een goede ondersteuning biedt voor je rug en nek.