Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Kelder Instorten - Boogkelderwanden is een groot gevaar. Op elk moment kan een muur die buigt of beschadigd is, gewoon instorten. Aangezien de keldermuren het huis ondersteunen, brengt dit het hele huis in gevaar en is het voor iedereen gevaarlijk om in de buurt te zijn.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Hoe maak je een ondergelopen kelder leeg? Om het water uit een ondergelopen kelder te verwijderen, maak je best gebruik maken van een dompelpomp. Deze pomp is water dicht en kan dus onderwater geplaatst worden. Ze zuigt het water uit de kelder op en voert het af naar het riool of de tuin.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Meestal is water in de kelder te wijten aan een te lage vochtweerbaarheid van de keldermuren en/of -vloer in een combinatie met een hoog grondwaterniveau. Het grondwaterpeil is sterk afhankelijk van de samenstelling van de grond, de locatie en de hoeveelheid neerslag.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Een vochtige kruipruimte kan namelijk grote problemen veroorzaken. Het vocht uit de kruipruimte heeft invloed op het vocht in uw woning. Bovendien ontstaan er schimmels en kan er houtrot ontstaan omdat het vochtprobleem niet wordt opgelost.
Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke oorzaken van vocht in de vloer. Ofwel is de ruimte waar het vocht vandaan komt onvoldoende geventileerd, ofwel komt het grondwater in contact met het metselwerk en trekt het zo omhoog in de muur en in de vloer. Kelders en zeker kruipruimtes zijn erg gevoelig voor vocht.
Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.
Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Waternet houdt het grondwater in de gaten met peilbuizen. Op waternet.nl vindt u een kaart met peilbuizen en grondwaterstanden.
De grondwaterstand (of het grondwaterpeil) is een maat voor de diepte van het grondwater. Men kan het meten door in een buis in de grond een meetlint te laten zakken tot het meetlint het grondwater bereikt en nat wordt. Onder de grondwaterstand is de grond verzadigd met grondwater.
Bij een bekuiping worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Eerst worden de muren van de kelder zoveel mogelijk afgekapt om zo vast te kunnen stellen waar het grondwater door de muren sijpelt. Deze lekken worden dan met een speciaal vulmiddel waterdicht afgedicht.
Een kimnaad is de verbinding tussen een wand en de vloer van een ruimte. Het is de plek waar muur en vloer samenkomen.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Wanneer water in de kelder vervuild is met delen tot wel 50 mm of meer, wordt een vuilwater dompelpomp aangeraden. Deze vuilwater dompelpompen beschikken over speciale waaiers waarmee zij grote bestandsdelen zonder problemen kunnen verpompen.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.