Warme chocolademelk heeft een verlagend effect op het LDL cholesterol en juist een verhogend effect op het goede HDL cholesterol, zo blijkt uit onderzoek.
Het drinken van cacaodrank heeft een verlagend effect op LDL-cholesterol , een verhogend effect op HDL-cholesterol en een remmend effect op geoxideerd LDL-cholesterol. Dit bleek uit een onderzoek met 160 personen met normale tot licht verhoogde cholesterolspiegels.
Cacaodranken
Cacao is het hoofdingrediënt in pure chocolade. Het bevat antioxidanten die artsen flavanolen noemen en die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Volgens een review uit 2022 kunnen cacaoproducten het LDL- en totale cholesterolgehalte verlagen, hoewel ze het HDL-cholesterolgehalte mogelijk niet significant beïnvloeden .
Het drinken van warme chocomelk vergroot je intelligentie en bevordert de gezondheid van je hersenen. Dit heeft te maken met de flavonoïden die er in chocolademelk zitten. Dezelfde stoffen die ook zitten in groente en fruit. Flavonoïden zorgen voor meer zuurstof in je bloed en verbeteren de bloedstroom.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt doordat cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Met drie kopjes groene of zwarte thee per dag kan je al een cholesterolverlagend effect bereiken. Sojadranken: Soja bevat weinig verzadigd vet. Als je verzadigde vetten vervangt door sojaproducten, kan dat een positief effect hebben op je cholesterolgehalte.
Stemmingsverbeterende effecten: Het is aangetoond dat het drinken van warme chocolademelk de niveaus van serotonine en endorfine in de hersenen verhoogt, wat de stemming kan verbeteren en stress kan verminderen. Een gezondere optie: Vergeleken met koffie bevat warme chocolademelk minder vet en calorieën en is het een goede bron van antioxidanten .
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
Nestle Rich Chocolate Flavor warme chocolademelk bevat 95 milligram per portie natuurlijke antioxidanten ! Het nieuwe gezondheidsvoedsel? Het bevat ongetwijfeld daadwerkelijk die antioxidanten. Maar het is eigenlijk vooral een pakje suiker, net zo slecht voor ons hart als de antioxidanten goed zijn.
“ Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte niet , maar verlaagt het ook niet.”
Bewijs toont consequent aan dat een dagelijkse inname van 1,5-2,4 gram plantsterolen of -stanolen kan helpen om het cholesterolgehalte met 7-10% te verlagen in 2-3 weken . Deze hoeveelheid is hetzelfde, ongeacht of u naar een huismerkproduct kijkt of een meer boutique-alternatief zoals Benecol's Yoghurt Drink.
Conclusie: Cacaopoeder en pure chocolade kunnen de risicostatus voor hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden door de gevoeligheid voor LDL-oxidatie licht te verlagen , de totale antioxidantcapaciteit in het serum en de HDL-cholesterolconcentraties te verhogen en prostaglandinen niet negatief te beïnvloeden.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Drink meer water
Probeer dagelijks 1 tot 2 liter (6 tot 8 glazen) water of andere suikervrije dranken te drinken. Suikerhoudende dranken en alcohol worden het best vermeden om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder een hoog cholesterolgehalte.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Ik gebruik meestal volle melk of ongezoete, plantaardige melk zoals sojamelk, amandelmelk of een andere plantaardige melk . Ongezoete cacaopoeder: Merken zoals Hershey's Special Dark, SACO of het huismerk van Trader Joe's hebben een lekkere smaak. Puur vanille-extract: Dit voegt een extra smaakelement toe voor de heerlijkheid.
Normale, volle chocolademelk bevat naast suikers, eiwitten en elektrolyten ook de nodige vetten. Vetten zijn niet direct van belang voor het herstel, maar zorgen er wel voor dat chocolademelk meer calorieën bevat dan andere hersteldranken. De oplossing hiervoor: halfvolle chocolademelk.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Dagelijks genieten van een mok warme chocolademelk wordt over het algemeen als veilig beschouwd, mits het wordt geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd, gevarieerd dieet en levensstijl . De veiligheid van het dagelijks drinken van warme chocolademelk hangt echter grotendeels af van de samenstelling van de warme chocolademelk en iemands individuele gezondheidsomstandigheden en dieetbeperkingen.
Blauw licht onderdrukt het melatonine, waardoor we moeilijker in slaap raken. Alle producten met cafeïne zoals koffie en bepaalde medicijnen en drankjes die gelijkaardige effecten opwekken, zoals cacao (chocolade, chocomelk), zijn te vermijden. Ook klassieke Engelse thee laat je best links liggen.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
Het hoge gehalte aan antioxidanten in granaatappel heeft onderzoekers ook aan het denken gezet of het hartziekten kan behandelen. Granaatappelsap lijkt LDL (slechte) cholesterol te beschermen tegen schade .
Volle versus magere zuivelproducten
De Hartstichting adviseert mensen met hartziekten of een hoog cholesterolgehalte om halfvolle melk , yoghurt en kaas te eten, omdat het vet in zuivelproducten het cholesterolgehalte bij deze groepen mensen nog verder kan verhogen.