De Amsterdamse Bijlmermeer werd voor vele jaren de grootste probleemwijk van Nederland. Een integrale aanpak bracht uiteindelijk flinke verbetering en werd zo een voorbeeld voor vernieuwing van hedendaagse achterstandswijken. De Bijlmermeer is voor velen nog steeds hét voorbeeld van een wijk zoals die niet moet zijn.
De Bijlmer kampte met jarenlange leegstand, trok immigranten aan − waaronder veel Surinamers − en kwam in een negatieve spiraal terecht. Toen in 1992 een vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, stond de Bijlmer al bekend als de moeder aller probleemwijken.
Veiligheid, gemeten aan de hand van de veiligheidsindex, is in de Bijlmer over het algemeen nagenoeg gelijk aan die van Amsterdam als geheel. De veiligheidsindex is een maat waarmee de veiligheid in de buurt gemeten wordt. Hoe lager het indexcijfer is, hoe veiliger de buurt is.
'Het stadsdeel scoort met name positief om het geringe aantal diefstallen en inbraken,' schrijft het stadsdeelbestuur in een persbericht over het behaalde resultaat. En de tevreden conclusie luidt: 'Amsterdam-Zuidoost is veilig. '
De Bijlmer als een gevaarlijke plek
Door haar reputatie als 'zwarte' plek – verwijzend naar het relatief grote aandeel bewoners met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst – onderscheidt de wijk zich in dit opzicht ook van andere kansarme wijken in Nederland.
Het aantal inwoners in de wijk Bijlmer Centrum (D F H) is met 1.640 personen toegenomen van 22.920 in 2013 tot 24.560 in 2021 (dat is 7%).
Dat blijkt in Oud-Crooswijk in Rotterdam, vijf jaar geleden volgens het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) de armste wijk van Nederland. De gemeente stelde 9 miljoen euro beschikbaar, opende een jongerenloket en regelde gezinscoaches.
Nederland heeft volgens veel deskundigen geen echte getto's. Bewoners van dergelijke wijken hebben vaak wel het idee dat deze wijken getto's zijn, aangezien velen worden geplaagd door overlast, geweld en vele andere zaken.
Veelal gaat het om wijken met grote aantallen sociale huurwoningen, in de orde van grootte van minimaal de helft of twee derde van de woningvoorraad. Waar in vroeger tijden de term achterstandswijk of probleemwijk algemeen gebruikt werd, hanteren we in dit rapport de term kwetsbare wijk, om stigmatisering te vermijden.
De Bijlmermeer is sinds 1987 onderdeel van het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, waar het ten zuiden van de A9 gelegen Gaasperdam en het landelijk gelegen dorp Driemond langs het Amsterdam-Rijnkanaal ook deel van uitmaken. Het staat bekend als een smeltkroes van culturen.
Er was sprake van vervuiling, vandalisme en onveiligheid. Er werd in de loop van de jaren veel geïnvesteerd in de Bijlmermeer, in de hoop op verbetering. Maar in de jaren negentig was het klaar. De gemeente besloot om zo'n vijftig procent van de flats te slopen.
Amsterdam gevaarlijk? NEE : Amsterdam is geen gevaarlijke stad. Inderdaad, als we de ranglijst van de gevaarlijkste steden in West-Europa, zien we dat Amsterdam goed scoort met een misdaadindex van 33,49. Het lijkt veel minder gevaarlijk dan steden zoals Marseille, Montpellier ou Parijs.
De duurste buurt van Nederland ligt ook in Amsterdam. Dat is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam Zuid, waar woningen gemiddeld 2,48 miljoen waard zijn.
De beroerdste leefomgeving van de stad is Nieuw-West, zo stellen de bewoners zelf. De drie slechtste Amsterdamse buurten, Slotermeer-Noordoost (6,1), Overtoomse veld (6,1), en Geuzenveld/Sloterdijk II en III (6,2), zijn alle gelegen in Nieuw-West.
Gevolg: de leefbaarheid gaat hard achteruit. Kwetsbare mensen worden geconcentreerd in sociale huurwoningen, waardoor de leefbaarheid verslechtert. Arme wijken met veel sociale huurwoningen zijn een verzamelpunt geworden voor allerlei kwetsbare groepen mensen.
Het gaat om de voormalige 'Jodenbuurt' in het centrum van Amsterdam, de Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid en de Transvaalbuurt ten oosten van het centrum. 'Nederlandse Joden werden tijdens de oorlog uit hun beroepen gezet en naar deze getto's gedreven voor zij naar de concentratiekampen werden gedeporteerd.
Met Judenviertel wordt hier bedoeld het gebied dat de Duitsers beschouwden als Joods woongebied, aanvankelijk de oude 'Jodenhoek', in Amsterdam de wijk rond het Waterlooplein (Waterlooplein, Jodenbreestraat, Sint Anthoniebreestraat, Uilenburg, Rapenburg, Valkenburg, Vlooienburg, Nieuwe Herengracht, Weesperstraat en ...
AD 16.09.2021 De Haagse buurt Laakkwartier-Oost is volgens de eigen bewoners de slechtste buurt van Nederland. Met een rapportcijfer van 5,2 is er geen wijk in Nederland die door haar inwoners zo beroerd wordt beoordeeld, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Vrije Universiteit.
Net als vorig jaar staat Bloemendaal op het hoogste podium: in het dorpje nabij de duinen wisselden huizen in 2020 voor gemiddeld €863.300 van eigenaar. Vorig jaar stond dat bedrag nog op ongeveer €830.000.
Een probleemwijk is een wijk waar zich meerdere problemen tegelijk voordoen: werkloosheid, (nachtelijke) geluidsoverlast, geweld, criminaliteit, verslavingsproblematiek en medische problemen zoals overgewicht en suikerziekte en een hoger dan gemiddeld sterftecijfer, waaronder ook een verhoogde kindersterfte.
Bijlmer, het grootste deel van Amsterdam-Zuidoost; met de buurten Bijlmer-Centrum, D-buurt, F-buurt, H-buurt, E-buurt, G-buurt, K-buurt. In deze wijken liep van 1992 (tevens het jaar van de Bijlmerramp) tot 2010 een grootschalig project voor stadsvernieuwing dat het aanzicht van het gebied ingrijpend heeft veranderd.
Kleiburg heet dit gebouw en het staat in de Bijlmer. Van flats als deze, tien hoog en meer dan vierhonderd meter lang, met een honingraatachtige plattegrond, zijn er vanaf eind jaren zestig zo'n twintig gebouwd. De meeste zijn in de loop van de jaren negentig weer gesloopt.
Het is 25 november 1968 als Kees en Truus Copray als eerste bewoners de sleutel krijgen in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. Vanaf vandaag staat Amsterdam stil bij die gebeurtenis. Met theater en muziek, kunst, educatie en sport wordt een jaar lang het 50-jarig bestaan van de Bijlmer gevierd.