Maar vriendschappen zijn zeker niet altijd voor eeuwig. Ze bloeden soms dood, stranden door een conflict of passen slechts bij een bepaalde levensfase. Vrienden komen en gaan, kun je best concluderen. Maar toch zijn er vriendschappen die alles overleven.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Hoe voel jij je voor, tijdens en na jullie afspreken? Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
Vrienden geven ons het gevoel dat ons leven zinvol is en vergroten onze veerkracht. In het bijzijn van vrienden vermindert stress en stijgt ons zelfvertrouwen. Vriendschappen zijn zelfs levensverlengend: hoe beter onze vriendschapsbanden, hoe ouder we worden.
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Een gezonde vriendschap kenmerkt zich doordat de basis van vertrouwen en respect aanwezig is. Je weet dat de ander je steunt bij de leuke en pijnlijke momenten in het leven. De vriendschap geeft je energie en maakt je blij. Je kan je kwetsbaarheid tonen en er is regelmatig contact (het liefst ook face to face).
Onderzoek van de University of Kansas wijst uit dat je 50 uur met iemand moet doorbrengen om de grens van kennis naar vriend te passeren. Om van vriend naar echte vriend te gaan, moet je 90 uur samen spenderen. Pas na maar liefst 200 uur die je bewust met elkaar doorbrengt, ben je beste vrienden of 'hartsvriendinnen'.
Vrouwen gaan jonger uit huis dan mannen
Ze waren in 2019 gemiddeld 23,4 jaar bij het verlaten van het ouderlijk huis en mannen 24,9 jaar. Deze gemiddelden zijn in tien jaar tijd met ruim één jaar gestegen.
Sociale contacten
Er is wel een bekende theorie die vertelt hoeveel vrienden, of beter gezegd contacten, een mens kán hebben (en dus niet per se nodig heeft) van de Britse psycholoog Robin Dunbar. Dunbar zegt dat ons brein in staat is om 150 sociale contacten tegelijkertijd te hebben.
Waar het om draait in een vriendschap is respect en vertrouwen. Je moet er vanuit kunnen gaan dat je jezelf mag zijn bij de ander en hem of haar alles toe kunt vertrouwen. Zodra daar een scheurtje in ontstaat, gaat het doorgaans bergafwaarts met de vriendschap.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Mensen zoeken altijd evenwicht binnen een relatie, dus ook binnen een vriendschap. Is een vriendschap niet in balans, dan gaan beide partijen zich onzeker voelen over hun positie. Houd dit evenwicht qua contact, steun of hulpvaardigheid dus in de gaten en zorg dat je ongeveer hetzelfde investeert als de ander.
Vriendschap is gebaseerd op een connectie, vertrouwen, regelmatig contact en plezier.
Weet dat het heel normaal is om geen vrienden te hebben. Het is niet raar en het is zelfs gangbaar: 1 op de 5 mensen heeft geen goede vrienden.
De Amerikaanse communicatiewetenschapper Jeffrey Hall van Kansas University berekende in 2018 dat het zo'n vijftig uur duurt voor een kennis een goede bekende wordt. Het duurt zo'n negentig uur voor zo'n goede bekende een vriend is. En uiteindelijk gaan er meer dan 200 uur voorbij voordat je beste vrienden bent.
Elk jaar dat je iemand niet in levende lijve ziet neemt de emotionele band met vijftien procent af, zegt Dunbar. Dat is ook de reden waarom vriendschappen verwateren. Omdat er geen tijd is om elkaar te zien en hoe minder vaak je elkaar ziet, hoe minder sterk de emotionele band.
'Bij een toxische vriendschap wordt één van beide partijen heel betrokken, claimend en controlerend. De persoon in kwestie vraagt je bijvoorbeeld waar je bent en met wie en geeft je het gevoel dat je continu gecontroleerd wordt.