Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Gebakken vis kun je doorgaans in de koelkast nog twee dagen goed houden, de vis moet dan wel afgedekt bewaard worden. Dus bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje, en niet op een bordje in de koelkast. Dan kan de vis namelijk vochtig worden, en daardoor kan de vis sneller bederven.
In de koelkast kun je een lekkerbekje of de restjes daarvan maximaal twee dagen bewaren. Hierbij is belangrijk dat de restjes in een goed afgesloten verpakking in de koelkast worden geplaatst. Daarnaast mogen de restjes of de lekkerbek niet méér dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
Wist u dat u onze gebakken vis ook afgekoeld mee kan nemen? En dit prima thuis kan opwarmen! Tip: in een droge koekenpan zonder olie. Dan blijft de vis nog lekker krokant.
Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gebakken vis is lekker om gelijk te eten of bij de maaltijd, zowel koud als warm krijgt u bij ons een heerlijke gebakken vis.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Bereidingswijze: Opwarmen in de oven of magnetron of koud serveren. Niet opnieuw frituren. Houdbaarheid: 1 dag op kamertemperatuur, 2 dagen in de koelkast.
Bak de vis niet te lang. De vis is gaar als het visvlees net niet meer doorschijnend is. Tip: prik met een vork in de vis. Beweeg je vork lichtjes heen en weer: valt de vis mooi uit elkaar, dan is hij klaar.
Maar als dit niet mogelijk is, kunt u het lekkerbekje ook heel gemakkelijk weer opwarmen. ± 5 minuten in een voorverwarmde oven of eventjes kort voorverwarmen in een droge koekenpan. In de magnetron is niet aan te raden. Omdat het vocht in de vis verdampt wordt deze hierdoor droog.
Een verse vis herken je aan ronde, bolle ogen met glanzende zwarte pupillen. Als de vis een tijdje ligt, worden de ogen platter en krijgen ze een dof laagje. Als je dat ziet, weet je dat de vis niet meer vers is. Daarnaast is het belangrijk dat de ogen niet bevlekt zijn met bloed of er dof uitzien.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
Zalm invriezen is makkelijk en handig, want je kunt de zalm zo nog maximaal 3 maanden bewaren. Dit geldt voor rauwe zalm, bereide zalm en gerookte zalm die goed verpakt is en op tijd in de vriezer is geplaatst.
Vacuüm verpakt in de koelkast – maximaal 10 dagen
Ook gaat je koelkast niet naar vis ruiken. En dat is ook wel zo prettig! Bewaar de vacuüm verpakte paling in gesloten verpakking om 'm tot maximaal 10 dagen te bewaren.
Vis – 3-6 maanden
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Vis: opwarmen in een droge koekenpan of tien tot vijftien minuten in de oven op 180°C. Stoofvlees: bedekt met folie in de oven op 170°C. Gehakt: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip: opwarmen in de magnetron.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca.10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang).
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Bereidingswijze en houdbaarheid
Bereidingswijze: Opwarmen in de oven of magnetron of koud serveren. Niet opnieuw frituren.
De magnetron is verder geschikt voor vis, kipfilet, gehakt, aardappelen en groente. Het eten in de magnetron wordt niet gelijkmatig verwarmd. De kans op koude plekken bij grote hoeveelheden eten en kliekjes is dan ook groot.