Niet giftige planten, bomen en bloemen Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Is de vlinderstruik giftig? Nee, de vlinderstruik (Buddleja davidii) is niet giftig.
Hoewel vlinderstruiken (Buddleja davidii) niet eetbaar zijn, zijn ze niet giftiger dan om het even welke tuinplant. Ze zouden veilig moeten zijn om te planten waar kinderen, honden, katten en andere dieren leven. In feite zijn vlinderstruiken ook bestand tegen herten.
Ze kunnen zowel in volle grond als in potten worden gekweekt. De zoetgeurende bloemaren lokken vooral vlinders zoals het koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos en atalanta, maar trekt ook andere insecten zoals bijen aan.
Het nadeel van een vlinderstruik is dat het wel de volwassen dagvlinders voedt, maar niet hun kroost. Voor hun rupsen hebben dezelfde vlinders o.a. brandnetels, look-zonder-look, inheemse grassen en bloeiende klimop nodig. Zonder rupsen geen vlinders, dus die moeten ergens groot worden.
Gelukkig is deze heester al erg populair in Nederland. Het is immers een prachtige plant en met de juiste zorg geniet je de hele zomer van de bloei. En niet alleen jij, ook vlinders en bijen worden heel gelukkig van de vlinderstruik.
Een vlinderstruik is niet alleen ontzettend mooi, hij verspreidt ook nog eens een heerlijke geur waar vlinders, bijen en andere insecten op af komen. En dat laatste is dan weer essentieel voor de biodiversiteit!
Als de Vlinderstruik zoveel mogelijk bloemen moet vormen, is een sterke snoeibeurt aan te raden. Alle scheuten van het voorgaande jaar worden ingekort zodat er tussen de één en drie zogenaamde ogen overblijven. Dit zijn de verdikkingen op de tak waaruit de nieuwe bladeren ontstaan.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Staat de vlinderstruik in de volle grond, dan hoef je zelden extra water te geven.De struik kan prima eventjes zonder water zolang het niet te extreem is. Staat de Buddleja davidii in een pot, dan is het goed om de tuinplant wekelijks water te geven. Let er wel op dat de struik niet al te natte voeten krijgt.
Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar. Zij zijn daarom goed geschikt als halfhoge informele hagen.
De standplaats van een Vlinderstruik is toch wel een plek in de zon of halfschaduw. De plant houdt namelijk van veel warmte en een goede vochtige grond welke ook nog eens waterdoorlatend is. Extreme hitte is in principe geen enkel probleem voor de heester maar heeft daar tegenover wel voldoende water nodig.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Als u ziet dat uw hond net een giftige plant heeft gegeten kunt u uw hond laten braken. Op die manier worden de giftige stoffen van de plant zo min mogelijk opgenomen in het bloed van uw hond. Vertoont uw hond één van de symptomen die hierboven beschreven staan? Neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Wil je de bloemen en de vlinders die deze struik aantrekt liever op ooghoogte, dan moet je de plant jaarlijks drastisch snoeien. Door de snoei zal de struik ook grondscheuten vormen en in de breedte uitgroeien. Daardoor wordt jouw vlinderstruik voller, compacter en mooier.
Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit? Als je de vlinderstruik niet helemaal snoeit, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant maakt dan wel veel minder bloemen aan en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit.
In een aantal landen wordt de struik als onkruid beschouwd. In Nederland zijn verwilderde vlinderstruiken in de natuur geen groot probleem, omdat er weinig natuurgebieden zijn met de droge, rotsachtige omgeving waaraan Buddleja de voorkeur geeft.
Hedera, vlinderstruik en conifeer leveren geen problemen voor kippen op.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
De kleine vos was met 127 exemplaren verreweg de talrijkste vlinder. Atalanta staat met 80 vlinders op plek 2 en het klein koolwitje en de dagpauwoog volgen met iets meer dan 50 vlinders.
Sterke bodembedekkers die het vaak goed doen onder of in de buurt van vlinderstruiken zijn de kleine maagdenpalm (Vinca minor), de gele aardbei (Waldsteinia ternata) en het wintergroene dikkemanskruid (Pachysandra terminalis).
Het najaar is het perfecte moment om je vlinderstruik te vermeerderen. Wanneer de plant in rust is, kun je eenvoudig houtachtige takken stekken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een goede snoeischaar. Begin met het afsnijden van enkele takken (liefst 's morgens), maar wees voorzichtig en snijd niet te diep.