Peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven)Onbewerkt(e) peulvruchten, tofu, tempé, vis, ei, vlees en ongezouten noten zijn van nature glutenvrij.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Rundergehakt wordt het meest gebruikt voor gehaktballen, maar ander gehakt zoals kipgehakt of varkensgehakt is ook prima om een mooie glutenvrije gehaktbal van te maken. Ook erg belangrijk voor een goed balletje gehakt zijn paneermeel en ei om de gehaktbal bij elkaar te houden.
In vlees zitten geen gluten, een steak is dus altijd glutenvrij, zo ook alle verse groentes en aardappelen. Dus zeggen wij hier mee dat glutenvrij eten hetzelfde smaakt als eten met (is dus ook zonder) gluten. Smaakverschil kan er dan ook niet zijn natuurlijk.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
Gluteneiwitten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm, zodat er een afvlakking ontstaat van de dunne darm, met slechte opname van voedingsstoffen als gevolg, maar ook diarree, constipatie, groeiachterstand en vermoeidheid.
Ja, vlees is van nature glutenvrij .
Eenvoudige, verse stukken vlees, waaronder rundvlees, gevogelte (kip, kalkoen, etc.), konijn, lam en vis/zeevruchtenvlees, zijn allemaal glutenvrij. Wees echter voorzichtig met gepaneerd of met bloem bestoven vlees, dat doorgaans tarwe en dus gluten bevat.
Gelukkig gaat Loetje wel met de tijd mee als het gaat om glutenintolerantie: glutenvrij witbrood voor je jus. Want ook biefstuk met jus en glutenvrij brood is vèt (lekker).
Yoghurt is weinig meer dan gecultiveerde melk, dus de meeste soorten zijn glutenvrij . Dat gezegd hebbende, is het altijd verstandig om precies te weten wat je koopt (en eet), gewoon om veilig te zijn. Dit is wat je moet weten over yoghurt en hoe je het zelf thuis kunt maken.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Denk dan aan de meeste soorten brood, pasta, crackers, maar ook gebak, koek en bier. Ook producten die van deze granen zijn gemaakt bevatten gluten. Denk dan aan spelt, bulgur, couscous en bulgur. Gluten worden ook vaak als bindmiddel gebruikt in sauzen en soepen.
Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter. Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan. Bijvoorbeeld buikpijn, diarree, moe zijn en een opgeblazen gevoel.
Melk en melkproducten
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
De 83-jarige 'biefstukkoning' viel ongelukkig van de trap in een van de (10) Loetje restaurants. Het geheim van de vermaarde Loetje-biefstuk? Uitstekend vlees (ossenhaas, géén paard) en bakken in Blue Band margarine.
Bij Loetje gebruiken ze de ossenhaas gesneden als een tournedos. Dit is het meest malse stuk vlees van een rund. Er zijn veel soorten biefstuk die allemaal een andere naam hebben. Wanneer je dit recept wilt maken bestel je de ossenhaas en niet zoals de naam het zegt, een biefstuk.
Geitenkaas is glutenvrij. Mozzarellakaas is glutenvrij. Parmezaanse kaas is glutenvrij.
Wat maakt dat mensen die geen gluten mogen ook geen pasta kunnen eten? Dit komt door het volgende. Pasta wordt namelijk bereid met harde tarwe en deze tarwe bevat gluten. Gluten zijn een groep van eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten zoals: gewone tarwe, durum, spelt, rogge en gerst.
Net zoals Vegan, biologisch, glutenvrij en lactosevrij is ook Halal een bepaalde dieetvorm waar mensen naar kunnen leven. In tegenstelling tot de andere diëten is Halal een dieet dat voortvloeit vanuit een geloofsovertuiging, net zoals Kosher overigens. Daar waar Joden Kosher eten, eten moslims Halal.
Misselijkheid en buikkrampen na het eten van iets dat gluten bevat is het meest voorkomende symptoom van glutenintolerantie of -overgevoeligheid. Toch kan het moeilijk zijn om te achterhalen van wat je nu precies buikpijn krijgt.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon.Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.