De eerste drie maanden na de geboorte kunnen baby's zelf niet goed vitamine K produceren. Ook borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Baby's hebben die vitamine nodig om hun bloed te laten stollen: een tekort kan bloedingen veroorzaken. Daardoor kan een kind levenslang invalide raken.
Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby's bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Baby's krijgen vanaf 1 januari 2022 vlak na hun geboorte een injectie met vitamine K, in plaats van druppeltjes, besloot het ministerie van Volksgezondheid. Niet alle kinderen kunnen deze druppels goed opnemen en kunnen dus alsnog een tekort aan vitamine K krijgen, wat kan leiden tot bloedingen.
Een tekort aan vitamine K kan ernstige bloedingen bij een pasgeboren baby veroorzaken. Om dit te voorkomen, krijgen zuigelingen vitamine K toegediend. Dit gebeurt nu nog in de vorm van druppels, maar vanaf 2022 krijgen alle pasgeboren baby's een injectie met vitamine K.
Een vertraagde bloedstolling is een mogelijk gevolg. En te veel? Dat komt in de praktijk niet voor en zou geen schadelijke effecten moeten opleveren. Maar gebruik je bloedverdunners of antistollingsmiddelen, dan kun je voor de zekerheid beter geen vitamine K-pillen slikken met meer dan 100 microgram vitamine K.
Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 12 weken.
Waar zit vitamine K in? Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.
Hoewel ze als behandeling geen steek houden, kosten vitamine-infusen behoorlijk wat geld: van 225 euro voor een 'gewoon' exemplaar tot 400 euro voor een 'most exclusive' infuus. Na zo'n vitamine-infuus voel je je mogelijk beter, maar het is toch een hoge prijs voor een placebo-effect.
Je energieniveau na de bevalling
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C activeren de natuurlijke energie in je lichaam. Ze helpen energie vrij te maken uit je voeding, iets dat je goed kunt gebruiken na een bevalling. Ook mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium ondersteunen je energieniveau.
De meeste antistollingsmedicatie werken door vitamine K tegen te werken; het zijn vitamine K antagonisten. Doordat vitamine K zijn werk niet kan doen worden er minder stollingsfactoren aangemaakt en stolt het bloed minder snel. Zo daalt de kans op trombose.
Wat doet vitamine K voor je huid? Nu over vitamine K met antioxidant- en ontstekingsremmende werking voor de huid. Vitamine K kan de productie van pro-inflammatoire eiwitten (cytokines genaamd) verminderen en werkt daarom ontstekingsremmend. Er zijn aanwijzingen dat vitamine K een ontstekingsremmende werking heeft.
Voor zover bekend zijn er geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine K uit voeding of uit supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor.
Waarom moet ik vitamine K tot 12 weken toedienen bij mijn baby? Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby's een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Vitamine K: 150 microgram per dag
Geef het alleen als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft.
Een vitamine infuus geeft het immuunsysteem een boost, verhoogt ons energieniveau en verbetert de huidconditie. Uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat een vitamine infuus een veilige en zeer effectieve behandeling tegen diverse lichamelijke klachten is.
Als het lichaam van de patiënt niet goed in staat is om vitamine B12 op te nemen in het bloed, worden soms injecties voorgeschreven. Deze injecties moeten meestal levenslang worden gebruikt om het vitamine B12-gehalte op peil te houden.
Symptomen van vitamine K tekort
Bloedingen die opeens ontstaan (neus en tandvlees) Vertraagde bloedstolling, waardoor een wond langdurig blijft bloeden. Menstruaties met veel bloed. Snel/vaak blauwe plekken.
Vitamine K speelt een belangrijke rol voor gezonde bloedvaten en longen. Het is daarom niet gek dat er een verband is met het verloop van Covid-19, de ziekte die het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt. Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt.
In met name Japanse studies zijn zonder nadelige bijwerkingen doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 (als MK-4) per dag gebruikt. Ook zeer hoge doseringen vitamine K2 geven geen aanleiding tot een verhoogde vorming of activiteit van stollingseiwitten en leiden dus niet tot hypercoagulatie.
Met een passende dosering vitamine K zijn de bloedingen te voorkómen. TNO stelt dat de specifieke aandacht voor deze bijzondere groep baby's belangrijk is. TNO stelt ook dat vitamine K alle zuigelingen die borstvoeding krijgen van belang is in verband met een goede bloedstolling.