Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea serrata, de fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) vormen bloemen op overjarig hout.
De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) snoei je slechts lichtjes in het voorjaar. Verwijder alleen oude of beschadigde takken en oude bloemhoofden. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kun je het beste pas in de zomer snoeien, na de bloei.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Is jouw hortensia te hoog of te breed geworden? Dan kan je op deze manier snoeien: Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks.
Pluimhortensia 'Limelight'
De 'Limelight' hortensia wordt niet erg groot. Deze plant bereikt namelijk een hoogte tussen de 1 en 2 meter. Wat erg fijn is aan deze hortensia is dat de plant erg sterk is.
Hoe herken je een boerenhortensia? De boerenhortensia is vaak te herkennen aan zijn bolvormige bloemen die in allerlei kleuren voorkomen: rood, blauw, roze, wit en zelfs kleurcombinaties. Daarnaast kan je de boerenhortensia herkennen doordat hij alleen bloeit op oude takken.
Hortensia's hoef je, meestal, niet te snoeien. Echter, wordt een (boeren) hortensia te groot, snoei hem dan in het voorjaar voor een derde deel terug tot vlak boven de grond. De hortensia maakt dan weer nieuwe takken. Deze takken bloeien het jaar van snoeien niet, maar pas het volgende jaar weer.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
De veiligste tijd om bomen en heesters te snoeien is in februari en maart. De stofwisseling van de boom ligt dan stil, er is weinig sapstroom en de boom zal zo min mogelijk bloeden. In april, mei en juni vindt de voorjaarsgroei plaats en is de sapstroom op zijn hevigst, dus dan is snoeien riskant.
Zet je hortensia in pot tijdelijk op een vorstvrije plek, zoals in de schuur. Maar laat het temperatuurverschil met buiten niet te groot worden! Laat alle uitgebloeide bloemen aan de plant zitten, want deze beschermen de knoppen tegen bevriezing.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Hoe snoeit u pluimhortensia
U kunt de pluimhortensia elk jaar 5-10 cm boven de grond afknippen. Het is ook mogelijk enkele oudere takken aan te houden en die ongeveer 30 cm boven de grond af te knippen. Of zo'n 60 cm als je de struik hoger op wilt laten groeien.
Forever and ever
'Amara' is niet de eerste hortensia die zo extreem lang bloeit. Een hele bekende is Hydrangea 'Forever & Ever'. Ook namen als 'Endless Summer' en 'Everbloom' zijn niets verhullend: deze hortensia's bloeien vanaf het voorjaar, de hele zomer door en wel tot het najaar.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
De beste periode om een hortensia te verplaatsen is in het voorjaar, dus in de maanden maart of april. Echter kan je een hortensia ook verplaatsen in het najaar, in oktober of november.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea serrata, de fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) vormen bloemen op overjarig hout.
Met een hoogte tussen de 1 en 1,5 meter hoog is de struik geschikt voor ieder tuin. Of je nu een grote of kleine tuin hebt of juist een balkon, de boerenhortensia zorgt met roze, rode, paarse, blauwe of witte bloemen voor sfeer en kleur!
Bemest je hortensia's twee keer per jaar: één keer in het vroege voorjaar en één keer in het late voorjaar of de vroege zomer. Dit zorgt voor voedingsstoffen voor nieuwe groei, wortelontwikkeling en bloei.
Toch kunt u een laagblijvende Hortensia kopen. Hiervoor kiest u de Boerenhortensia. Deze Hortensia wordt niet hoger dan 50 of 60 centimeter en kan hierdoor gemakkelijk op het balkon of op een tafel worden geplaatst.
De boerenhortensia
De planten zijn vrij houtig en steviger dan de hortensia Annabelle. De boerenhortensia is vaak vroeg en kan vanaf juni tot augustus mooi bloeien.
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.