Tegelijkertijd geven de respondenten het gemis van het 'gevoel van' water ook aan als grootste nadeel van verzorgend wassen. Het niet meer onder de warme douche kunnen staan of het ervaren van water op de huid wordt als een gemis ervaren.
Het is hygiënischer
Hierdoor is de kans op kruisbesmetting een stuk kleiner dan bij wassen met water en zeep. Bij de traditionele manier van wassen gebruiken zorgverleners vaak één of twee waskommen en twee washandjes voor het hele lichaam, waardoor vuil en infecties zich sneller kunnen verspreiden.
Wassen zonder water is een veilig en voor patiënten en zorgverleners prettig alternatief voor wassen met water en zeep. Dit blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek in Nederland waarin beide methodes werden vergeleken.
Bij verzorgend wassen wordt de cliënt met een washandje of -doekje gewassen. Afdrogen is meestal niet nodig doordat de lotion vervliegt. Bij huidplooien kan het nodig zijn om de huid droog te deppen. Er bestaan washandjes en -doekjes van verschillende merken, meestal verpakt in pakjes van 5 à 8 stuks.
“Voorheen was je gemiddeld ruim 20 minuten bezig met één patiënt. Nu duurt het wassen ongeveer de helft korter. Vooral voor zeer kwetsbare patiënten, zoals degenen die een ingrijpende operatie achter de rug hebben of ouderen die extra hulp nodig hebben, is dat prettig.
Op die manier koelt de zorgvrager minder snel af dan wanneer het hele bovenlichaam eerst ingezeept en afgespoeld wordt alvorens te drogen. Om tijdsbesparend te werken, wordt het washandje aan voor- en achterzijde gebruikt.
Het wasproces verloopt doorgaans grotendeels gelijk als bij wassen op bed: eerst maakt zij het gezicht, de hals en armen schoon. Daarna wordt de voorkant en rug gewassen.
Verzorgend wassen: 8 Washandjes voor een optimale verzorging op bed. Met 8 washandjes kun je iemand optimaal wassen op bed.
Wassen van cliënt op bed. Aantrekken van (schone) kleding. Sluit deuren en ramen, zorg dat de client niet op de tocht ligt. Draag beschermende kleding (handschoenen en schort) wanneer handen en/of kleding in contact komen of kunnen komen met lichaamsvochten: bloed, ontlasting, wondvocht, urine, enzovoort.
Houd de zorgvrager zo veel mogelijk toegedekt (kleding, handdoek) zodat hij niet afkoelt in een ruimte met een aanvaardbare temperatuur of waar geventileerd wordt. Werk vanuit een stabiele stand. Werk recht voor (de handen voor het lichaam) en dicht bij het lichaam (de ellebogen bij de romp).
Een zachte washand is een fijne manier om uw lichaam schoon te krijgen. Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Rol een zorgvrager eerst op de zijde om de rug te wassen. Het is nu ook praktisch om meteen door te gaan met het wassen van de billen. Was voorzichtig met water en zeep en was na met schoon water. Let er op dat de huidplooien droog worden anders kan het gaan smetten.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is.
1 Zet de benodigdheden binnen handbereik. 2 Laat de cliënt plaatsnemen aan de wastafel op douchestoel, postoel of kruk. 3 Trek beschermende kleding (handschoenen of schort) aan, bij kans op contact met urine of feces. 4 Laat de cliënt de bovenkleding uittrekken, of help hierbij.
Voorwas is een extra programma op je wasmachine, dat je alleen gebruikt als er hardnekkige vlekken (zoals smeer of ontlasting) in je kleding zitten. De kleding wordt met dit programma geweekt, zodat in de hoofdwas de vlekken er makkelijker uit gaan.
Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel.
Symptomen bij scheefstand staartbeen
Opstaan vanuit zit is pijnlijk. Enige tijd zitten is pijnlijk. Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje. Afstappen na enige tijd fietsen is pijnlijk.
Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
Tussen dat heiligbeen en het stuitje zit een gewrichtje. En aan het staartbeentje zit een deel van je bekkenbodem vast. Dat betekent dat als je je bekkenbodemspieren stevig aanspant je staartbeentje naar voren trekt. En dat kan wel in een hoek van bijna 90 graden.
Aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, jezelf wassen, naar het toilet gaan.
De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus.
Indien het oog vuil is, het oog schoonmaken met een gaasje met lauw water. Strijk van buiten naar binnen en neem steeds een nieuw gaasje.