Venkel bevat veel kalium, wat cruciaal is voor het reguleren van een te hoge bloeddruk. Het eten van voldoende kaliumrijk voedsel kan ook helpen bij het bevorderen van de nierfunctie, de gezondheid van de botten en spierkracht.
Venkelthee helpt de bloeddruk te verlagen
Venkelthee bevat het gezonde mineraal kalium. Kalium is een onmisbaar mineraal voor het verlagen van je bloeddruk. Het bevordert de afscheiding van vocht en zorgt ervoor dat het overtollige vocht in je blaas komt. Zo worden de negatieve effecten van zout geminimaliseerd.
Venkel bevat een kleine hoeveelheid estragol, een stof die giftig is in grote hoeveelheden. Het is daarom niet goed om te veel van de groente te eten. 200 gram op een dag kan geen kwaad, je hoeft je daarom niet snel zorgen te maken.
Venkel heeft veel goede gezonde eigenschappen. Zo bevordert venkelthee de spijsvertering, en helpt het bij tandvleesontsteking en keelpijn. Bovendien zou venkelthee vochtafdrijvend werken en heeft het een kalmerende werking op de maag.
Venkelthee en darmen; de werking van je stoelgang
Waar we je vooral op willen wijzen, is dat venkelzaden de spijsvertering stimuleren. Venkelthee wordt daarom nog altijd ingezet bij allerlei buik- en darmklachten. Venkelthee bevat actieve bestandsdelen wat gasvorming voorkomt en onschadelijk maakt.
Ook kun je venkel roosteren en stoven. Het is een groente die snel gaar is en hij is licht verteerbaar.
Voor één kop verse venkelthee heb je 250 ml water nodig en een eetlepel venkelzaden. Neem een vijzel en een stamper en plet vervolgens de venkelzaden. Hiermee zorg je ervoor dat de oliën en de geur vrijkomen. Stop de verfijnde ingrediënten in een thee-ei of een zeef en giet het kokende water over de zaden heen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Venkel kan je stomen, koken, wokken of bereiden in de oven. Bereide gerechten met venkel kan je bovendien prima invriezen. Heb je bijvoorbeeld venkelsoep gemaakt of venkel in de oven, de restjes kunnen zonder probleem in een diepvriesdoosje en kan je nog verschillende maanden ingevroren bewaren.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Verder staat deze theesoort bekend als drank die bloedstelpend werkt, verzachtend werkt, de spijtvertering bevordert, verkoelend en kalmerend is. Het element gezondheid speelt derhalve een belangrijke rol bij de keuze voor deze thee. Dit kan zowel preventief werken als ondersteunend bij een fysieke aandoening.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Bloeddruk onder controle houden
Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Venkel is een zeer gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, zeer weinig vet en is een goede bron van vitaminen en mineralen. Venkel zit bomvol antioxidanten, die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen; dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Venkel kun je 7 dagen in de koelkast of 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Bewaar de groente in vershoudfolie. Rauwe venkel kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de venkel 3 minuten kort voor invriezen.
De stengels van de venkel zijn eetbaar en kun je verwerken in een salade of als garnering. Snijd daarna de onderkant van de venkel af, die kun je weggooien. Snijd de venkel door de helft en haal de harde kern eruit, deze kun je ook weggooien. Daarna snijd je de venkel in horizontale of verticale reepjes.