Is veilig thuis verplicht?

Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk? Melden is noodzakelijk als er sprake is van acute of structurele onveiligheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je Veilig Thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gespek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin is. Dat kunnen we niet doen zonder jou. Jouw mening hebben we nodig om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisbno.nl

Hoe kom je af van Veilig Thuis?

De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier. In het geval dat Veilig Thuis tot de conclusie komt dat er geen sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, zal ze de directbetrokkenen actief wijzen op dit recht. Een verzoek tot vernietiging wordt in dat geval ingewilligd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fvb.vaktherapie.nl

Kan Veilig Thuis je kind afpakken?

Jullie gezinsvoogd of de Raad voor de Kinderbescherming kan een uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter. Dat doen ze als ze vinden dat het bij jullie thuis niet veilig of stabiel genoeg is voor je kind. De rechter neemt het besluit. Alleen hij kan bepalen of jouw kind uit huis wordt geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderpeil.nl

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over jouw thuissituatie. De meeste meldingen worden gedaan door de politie. Maar ook leraren, hulp- en zorgverleners, verpleegkundigen, (huis-)artsen, familieleden, buren of vrienden kunnen een melding doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisgelderlandzuid.nl

Wat gebeurt er als je te maken krijgt met Veilig Thuis?

16 gerelateerde vragen gevonden

Wie controleert Veilig Thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bnnvara.nl

Wat zijn de rechten van Veilig Thuis?

Als er een melding over u wordt gedaan bij Veilig Thuis is het belangrijk dat u weet wat uw rechten zijn. Als cliënt van Veilig Thuis heeft u recht op privacy, recht om bijgestaan te worden in contact met Veilig Thuis, recht om een klacht in te dienen en rechten ten aanzien van uw dossier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisnoordoostgelderland.nl

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Wie beslist of een kind uit huis wordt geplaatst?

Soms wordt de moeilijke keuze gemaakt dat een kind - tijdelijk - beter ergens anders kan wonen. Dit heet een uithuisplaatsing. Een uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. Een jeugdrechter beslist over gedwongen uithuisplaatsing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?

Redenen uithuisplaatsing

Uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter kan om 2 redenen: De ontwikkeling van uw kind is in gevaar, bijvoorbeeld door een gevaarlijke situatie thuis. Als u als ouder niet wilt meewerken aan een onderzoek naar hoe het gaat met uw kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er na een melding bij Veilig Thuis?

Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe lang blijft een melding bij Veilig Thuis?

Hoe lang worden meldingen bewaard bij Veilig Thuis? Veilig Thuis bewaart dossiers maximaal vijftien jaar of tot het jongste kind achttien jaar is. De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op afwegingskadermeldcode.nl

Wie schakelt Veilig Thuis in?

Melding bij Veilig Thuis

Op basis van de veiligheidsbeoordeling besluit Veilig Thuis of ze de melding door kan sturen naar een lokale hulpverlener. Is dat niet mogelijk dan gaat Veilig Thuis zelf in gesprek met het gezin of huishouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuis.nl

Wat gebeurt er met een zorgmelding?

Wat gaat er na de zorgmelding gebeuren? Nadat een medewerker van het ziekenhuis de zorgmelding met u heeft besproken worden er formulieren ingevuld en gefaxt naar de aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld in de Tjongerschans, en naar Veilig Thuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tjongerschans.nl

Wat is een onveilige thuissituatie?

Denk bijvoorbeeld aan kinderen die getuige zijn van geweld in huis, kinderen die zelf slachtoffer zijn van mishandeling/verwaarlozing of kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen, die echter door alcohol- of drugsgebruik, een psychische ziekte of agressie in de huiselijke sfeer niet in staat zijn om voor het kind ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzehuisartsen.nl

Wat gebeurt er met een melding bij de politie?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligepubliekedienstverlening.nl

Hoe voorkom je een uithuisplaatsing?

Onderzoek laat positieve resultaten zien bij jongeren met meervoudige problematiek waaronder schooluitval. Bij de uitvoering van een ondertoezichtstelling kunnen de Deltamethode, Verve en Generiek Gezinsgericht werken bijdragen aan het voorkomen en verkorten van uithuisplaatsingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wat is een normale tijd om thuis te komen 15 jaar?

Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jmouders.nl

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Je bent echter wel verplicht om hieraan mee te werken. Als je dit niet doet, kan de gezinsvoogd van Jeugdzorg een brief sturen met een aanwijzing die jou verplicht om mee te werken. Indien de zorgen zeer ernstig zijn, kan een kind door de rechter uit huis geplaatst worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.eu

Wat te doen als jeugdzorg faalt?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Is jeugdzorg verplicht?

U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom krijg ik een brief van Veilig Thuis?

Iemand maakt zich zorgen over jouw situatie en heeft een melding gedaan bij Veilig Thuis.
...
Veilig Thuis bekijkt:
  • of het thuis onveilig is door huiselijk geweld of kindermishandeling.
  • wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
  • wie de melding het beste op kan pakken: een lokaal team van de gemeente of Veilig Thuis zelf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisgm.nl

Wat als Veilig Thuis niet helpt?

Wat kan de vertrouwenspersoon voor u doen? Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uit komt met de medewerker van Veilig Thuis, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Zij of hij beantwoordt uw vragen, informeert u over uw rechten en geeft advies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuismiddenbrabant.nl

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen

Stap 1: In kaart brengen van signalen. Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding). Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n). Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huiselijkgeweld.nl

Populaire vragen