Te veel vruchtwater kan voor een aantal complicaties zorgen, zoals:
Oorzaken voor te veel vruchtwater kunnen zijn: Zwangerschap van een meerling. Syndroom van Down bij de baby of andere genetische afwijkingen. Zwangerschapsdiabetes.
Als er geen bekende oorzaak is, heb je meestal geen behandeling nodig. In de andere gevallen is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Als je erg veel klachten hebt door het teveel aan vruchtwater, kan een vruchtwaterpunctie worden gedaan. Hierbij wordt het teveel aan vruchtwater uit je baarmoeder weggezogen.
Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.
Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijs-wit van keur met witte vlokjes erin.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.
Er komt niets bij en er gaat niets uit, dus de hoeveelheid vruchtwater blijft vrij constant. Rond de 34e zwangerschapsweek is er het meeste vruchtwater, daarna wordt de aanmaak heel langzaam minder. Het is normaal dat de hoeveelheid vruchtwater kan verschillen, maar te weinig of te veel vruchtwater is niet goed.
In de meeste gevallen begint je bevalling met weeën, slechts bij 10% breken eerst de vliezen. Bij het breken van de vliezen komt vruchtwater vrij. Dit kan in één keer een flinke golf zijn of met kleine hoeveelheden eruit komen. Soms ontstaat er een klein scheurtje, waardoor je kleine druppeltjes vruchtwater verliest.
Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: Duur van de zwangerschap: hoe langer je baby blijft zitten, hoe zwaarder hij wordt. Al groeit hij in de laatste weken nog maar weinig. Gezondheid en gewoontes van de moeder: (zwangerschaps)diabetes en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat je baby aan de zware kant wordt.
Als je al eerder in de zwangerschap een tekort aan vruchtwater hebt, kan dat verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende oorzaken zijn het vroegtijdig breken van je vliezen en het niet genoeg plassen door je baby.
Als je nieragenesie hebt van beide nieren kunnen je longen zich niet ontwikkelen, want de nieren maken vruchtwater dat nodig is om de longen te laten ontwikkelen en rijpen. Dit heet het syndroom van Potter. Kinderen met dit syndroom overlijden voor of kort na de geboorte.
Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed. Dat is ongeveer 10 bekers of 10 grote glazen. Het advies is om vooral thee of koffie zonder suiker, halfvolle of magere melk of water te nemen.
Geluid maken kan hij niet. Het embryo begint met slikken en zuigen. De slikbewegingen zijn belangrijk omdat in het vruchtwater belangrijke stoffen voor de longontwikkeling zitten.
Het vruchtwater werkt als een soort stootkussen; het is een extra bescherming voor je baby als jij bijvoorbeeld je buik stoot. Ook oefent de baby met drinken en slikken door het vruchtwater te drinken. Het vruchtwater bevat onder andere mineralen, eiwitten, suikers en vetten.
Als er wat bloed gemengd in het vruchtwater zit, kan het wat roze zijn. Vruchtwater kun je niet ophouden zoals urine, en ook ruikt het niet zoals urine.
Bovendien ruikt vruchtwater zoetig en is het meestal kleurloos.
Vocht vasthouden
Je lichaam heeft daarom tijdens de zwangerschap ook de neiging om meer vocht vast te houden. Door de zwaartekracht kan dat in je enkels en voeten zakken: zwangerschapsoedeem heet dat. Door genoeg water te drinken zorg je er echter voor dat je lichaam vocht afvoert. Zo eenvoudig voorkom je dit ongemak!
Baarmoeder: 0,8 tot 1 kilo. Placenta: 0,5 kilo. Vruchtwater en extra vocht: 1,5 tot 2 kilo. Extra bloed: 1,5 kilo.
Je baarmoeder om je kindje heen heeft ook moeten groeien, dat is ongeveer 1 kilo. De placenta (met de vliezen) weegt aan het einde zo'n 650 gram.Dan nog het vruchtwater van 600 gram circa.
Hoe verder uw zwangerschap, hoe groter de kans dat uw kind in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de kinderen in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de kinderen heeft hier geen last van.
Meestal breken de vliezen 's nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen. Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!)
Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht. Je baby is in je bekken gezakt (ingedaald).
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.