Eén ding is zeker: extra vierge olijfolie, met de nadruk op extra, is goed voor je gezondheid. Naast vitamine E en antioxidanten, bevat extra vierge olijfolie ook veel onverzadigde Omega-9 vetzuren die een positieve invloed hebben op je cholesterol en je zo dus beschermen tegen hart- en vaatziekten.
De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën. Het is belangrijk om te onthouden dat olijfolie een vet is en dat overmatig gebruik kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Laboratoriumproeven wijzen op een mogelijk beschermend effect van extra vierge olijfolie tegen maagzweren en zelfs maagkanker. Al eerder werd aangetoond dat de bacterie H. pylori verantwoordelijk is voor maagzweren en enkele vormen van maagkanker.
De olie bevat omega vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten en een cholesterolverlagende werking hebben. Verder staat extra vierge olijfolie stijf van de antioxidanten zoals fytosterolen en vitamine E die weefsels en DNA beschermen tegen vrije radicalen en ziekten zoals kanker kunnen helpen voorkomen.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Olijfolie: De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie kunnen het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) helpen verminderen en de leverfunctie verbeteren. Knoflook: Knoflook bevat verbindingen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de leverfunctie te verbeteren.
Gebruik olijfolie om je bloeddruk te verlagen. Olijfolie staat bekend om de positieve eigenschappen op de gezondheid en wordt zelfs het vloeibare goud genoemd. Olijfolie draagt dit positieve 'label' doordat het grotendeels bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten.
Door het eten van een halve eetlepel olijfolie per dag, leef je mogelijk langer. Een dagelijkse hoeveelheid olijfolie van zeven gram blijkt al het risico op een tal van ziektes – waaronder hart- en vaatziekten en kanker – te verkleinen.
Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliën je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70 procent uit onverzadigde vetzuren. Het is dus veel gezonder om te bakken of koken met olijfolie dan met gewone boter, die een verzadigde vetsoort is.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Omega 3 (EPA, DHA) komt voor in vette vis, olijfolie en noten. Het speelt een belangrijke rol in de voorkoming van hart- en vaatziekten. Dit effect is ontdekt bij een onderzoek naar de leefgewoonten van Eskimo's, waarbij men vaststelde dat zij heel weinig hart- en vaatziekten hadden.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Olijfolie bevat ontstekingsremmende stoffen
De belangrijkste ontstekingsremmende effecten van de olie lijken echter voort te komen uit de antioxiderende en ontstekingsremmende stoffen oleaceïne en oleocanthal. In reageerbuis- en dierstudies lijken deze stoffen ontstekingen aanzienlijk te verminderen (9, 10).
Extra virgen olijfolie wordt geprezen vanwege haar hoge oliezuurgehalte. Oliezuur bevordert namelijk de aanmaak van het goede cholesterol (HDL), en zorgt ervoor dat wat de door het slechte cholesterol (LDL) – is afgezet in de bloedvaten- naar de lever wordt afgevoerd waarna deze door het lichaam wordt afgebroken.
Is olijfolie gezonder dan boter? Ja, voedingsmiddelen die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten zoals olijfolie zijn beter dan voedingsmiddelen vol verzadigde (en trans) vetten, zoals in boter en margarine.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan. - Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Je guts willen gezonde voeding. Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Feit – Je mag zeker wel bakken in een Extra Vierge olijfolie, zolang je deze maar niet verhit boven het rookpunt. Dus niet wokken op hoge temperaturen! Het rookpunt van een goede Extra Vierge olijfolie ligt op 160 °C, van een premium Extra Vierge olijfolie zelfs op 207 °C!
Is olijfolie geschikt om mee te wokken? Olijfolie is geschikt om mee te wokken, maar het relatief lage rookpunt maakt het vooral geschikt om bij lagere temperaturen te bakken.