Het toepassen van geweld is strafbaar in Nederland. Er bestaat geen 'recht' op zelfverdediging. Je kan alleen een beroep op noodweer doen. In Nederland is zelfverdediging, noodweer vastgelegd onder artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht.
Mishandeling met de dood tot gevolg. Huiselijk geweld. Stalking/belaging. Openlijke geweldpleging.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Mishandeling is een strafbaar feit. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. De aangifte is het beginpunt voor onderzoek van de politie naar de mishandeling.
Een eenvoudige klap kan dus al mishandeling opleveren. Mishandeling kan met onderverdelen in twee vormen: Eenvoudige mishandeling= licht letsel, zoals een kneuzing, blauwe plek of kleine botbreuk. Zware mishandeling= zwaar letsel, zoals complexe botbreuken of inwendig letsel.
De maximumstraffen voor verschillende vormen van mishandeling variëren van 3 jaar tot 15 jaar. In sommige gevallen kan de strafeis hoger zijn dan 15 jaar. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling met een terroristisch doel. De rechter mag bij ernstig geweld nooit alleen een taakstraf geven.
Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle huiselijk geweld is strafbaar.
Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling
De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.
Geld heb je pas nodig als je het oneens bent met de beslissing van de officier van justitie. Ga je in beroep tegen de beslissing van de officier, dan moet je 'zekerheid stellen'. Je moet dan het bedrag van de boete betalen, maar maximaal € 234,00.
Ook het opzettelijk toebrengen van pijn (denk aan een harde duw of een klap met de vlakke hand) kan onder een mishandeling vallen. Uit de rechtspraak volgt bovendien dat ook “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording” mishandeling kan opleveren.
Een eenvoudige mishandeling is een mishandeling waarbij het slachtoffer pijn of beperkt letsel heeft opgelopen. Bij beperkt letsel kunt u denken aan blauwe plekken of een pijnlijke huid. Vergis u echter niet, ook op eenvoudige mishandeling staat een straf gesteld.
Een rechter houdt in de zaak rekening met de omstandigheden van zowel de dader als het slachtoffer. De strafmaat is gerelateerd aan de gevolgen die de mishandeling heeft voor het slachtoffer. Op eenvoudige mishandeling staat maximaal drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie (max. 19.000,-).
Het is een strafbaar feit en valt onder de misdrijven met verzwarende omstandigheden. Partnergeweld komt vaker voor dan je denkt.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Na de aanhouding, uw verblijf in de cel en de consultatiebijstand, zult u op enig moment worden verhoord. U wordt dan overgebracht naar een verhoorkamer waar (meestal) twee verhoorders aanwezig zijn. Zij gaan u verhoren. Tijdens het verhoor kunt u zich laten bijstaan door een advocaat.
De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee. Wanneer u dus om 22:00 uur wordt aangehouden, moet u uiterlijk om 16:00 uur de volgende dag in vrijheid worden gesteld.
Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.
Verbale agressie varieert van hoogoplopende meningsverschillen waarbij geschreeuwd of gegild wordt, van treiteren of pesten, tot kleineren of vernederen. Agressie met een fysieke component blijft hierbij buiten beschouwing.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Na de aangifte starten we een onderzoek. Alles wat we tijdens zo'n onderzoek doen, bijvoorbeeld een buurtonderzoek en verhoor van getuige(n) en verdachten, komt op papier. Dat noemen we een proces-verbaal. Als het politieonderzoek klaar is, gaat alles naar de officier van justitie.
Maar wanneer is een mondelinge bedreiging een misdrijf? Het moet gaan om bedreiging met geweld, moord, mishandeling of brandstichting. Dit geldt ook voor een schriftelijke bedreiging (e-mail, sms, Whatsapp etc.). In het geval een bedreiging gepaard gaat met algemene uitlatingen, dan is er geen sprake van een misdrijf.