Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Houd je nagels gezond door ze te laten groeien, maar niet te lang. Vijl de nagels daarnaast rond, in één richting. Smeer je nagels ook regelmatig in met een vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen agressieve nagellak, maar een zonder chemicaliën.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Maar je duimnagel groeit het langzaamst – aan je duim ontbreekt ook een kootje. Je tenen zijn korter dan je vingers en die nagels groeien circa drie keer zo langzaam. Verder groeien je nagels sneller aan de hand waar je het meeste mee doet.
Het beste voor jouw nagels
Door je nagels regelmatig te knippen, hydrateren en schoon te maken, zorg je ervoor dat je deze vervelende problemen kunt voorkomen. Een manicure in huis of in een nagelsalon is de beste manier om je nagels in topconditie te houden.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Oorzaken Dikke of Kromme Nagels
De nagel is krommer en dikker dan u daarvoor gewend was. Ook kan een kromme nagel genetisch bepaald zijn of het gevolg zijn van te krappe schoenen. Dikke nagels ontstaan vaak door een slechtere doorbloeding of een schimmel.
Vitamine E olie
Broze nagels worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan vocht. Daarom is het belangrijk om middeltjes te gebruiken die je nagels hydrateren, zoals vitamine E olie. Deze olie is in staat om je nagels te voeden en zorgt er tegelijkertijd voor dat je nagels meer vocht opnemen.
Olijfolie is ook heel geschikt voor de verzorging van je nagels. Laat je nagels even weken in een badje met olijfolie. Hierdoor breken je nagels minder snel af en blijven ze steviger. Ook krijgen je nagels een mooie natuurlijke glans van olijfolie en vermindert het doffe nagels.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Volgens podotherapeut Mieke Pero uit Geldrop, is het antwoord vrij simpel en heeft het groeien alles te maken met doorbloeding. Simpel gezegd: doordat je je vingers altijd gebruikt en niet afsluit van zuurstof, groeien je vingernagels sneller dan je teennagels.
Witte vlekken op nagels wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Dit komt door stoten van de vingertop ergens tegenaan. De witte vlekken groeien vanzelf op naar het uiteinde van de nagel.
Als je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Je kunt het vergelijken met het krijgen van rimpels: ook deze ribbels vallen pas op als je wat ouder begint te worden.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
Smeer dan een dikke, vette laag zalf (bijvoorbeeld mijn Droge Huid zalf) op je nagels en nagelriemen, en ga ermee slapen. De vette zalf verzorgt de nagels en zorgt er bovendien voor dat er minder vocht uit de nagels verdwijnt. Herhaal je dit regelmatig, dan zal je echt gaan merken dat de nagels erop vooruitgaan.
Ze bestaan uit huidcellen en ontstaan wanneer de huid loslaat van het oppervlak, maar aan de basis nog altijd vastzit. Grote boosdoener is een droge huid, wat je vatbaarder maakt voor koud weer of water en ervoor zorgt dat je huid loslaat. De reden dat ze zo'n pijn doen? Dat heeft alles te maken met hun locatie.
Je nagelriemen kunnen gaan bloeden en er kan een wondje ontstaan. Maar vaker nog drogen je nagelriemen uit, plakken vast aan je nagelbed en belemmeren zo de groei van je nagel. Je nagel kan daardoor zelfs een beetje vervormen. Door je nagelriemen regelmatig terug te duwen, kun je dit voorkomen.