Het gebruik van een e-sigaret is niet geheel onschadelijk. Dit geldt ook als een e-sigaret wordt gebruikt met vloeistof zonder nicotine. Er worden tijdens het dampen namelijk stoffen geïnhaleerd die eigenlijk niet in het lichaam thuishoren. E-sigaretten zónder nicotine kunnen dus schadelijk zijn.
Het is namelijk wel zo dat een vape zonder nicotine een stuk minder schadelijk is, dan een vape mét nicotine. Nicotine blijft namelijk een giftige stof dat via je bloed onder andere in je hersenen terecht kan komen. We mogen daarom concluderen dat een vape zonder nicotine minder schadelijk is dan een vape mét nicotine.
Roken én e-sigaret gebruiken is extra slecht
Uit onderzoek blijkt mensen die de e-sigaret én de sigaret roken, meer nicotine in hun lichaam kunnen krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn. En mensen die allebei gebruiken kunnen meer risico lopen op bijvoorbeeld hartproblemen.
Ongezond. De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker.
In een elektronische sigaret of e-sigaret wordt een vloeistof verhit en omgezet in damp. De gebruiker ademt geen rook in, maar damp. E-roken wordt daarom ook dampen of vapen genoemd. Er zijn e-sigaretten met en zonder nicotine.
Een normale sigaret kan met ongeveer 13 keer inhaleren worden opgerookt (Djordjevic e.a., 2000). Hoe vaak je kunt inhaleren van een e‑sigaret, hangt af van je persoonlijke rookgedrag en -gewoontes, maar over het algemeen kunnen e‑rokers iets minder dan 60 keer inhaleren van 1 ml e‑vloeistof (ECF, 2013).
Er gelden regels voor de verkoop van de e-sigaret en shisha-pen (e-sigaret zonder nicotine). Rokers mogen bijvoorbeeld niet jonger zijn dan 18 jaar.
Dit kan komen door de vaak hogere concentraties nicotine in de E-sigaret dan in de gewone sigaret. Van een paar keer vapen kun je niet ziek worden.Maar je kunt er wel verslaafd aan raken.
Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen. Vanwege de snelle afbraak van nicotine in het lichaam hebben verslaafde rokers de behoefte om meermalen en verspreid over de dag te roken, zodat de nicotinespiegel in het bloed op peil blijft.
Die studie toont aan dat de longcellen van ex-rokers kunnen herstellen van de DNA-schade die het roken veroorzaakte. DNA-schade verhoogt het risico op longkanker. Dit nieuws is hoopgevend voor alle rokers. Het is nooit te laat om te stoppen met roken.
Die stof kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Nicotine heeft een negatief effect op de hersenontwikkeling en is bovendien zeer verslavend. Er zijn talrijke aanwijzingen dat de vape een opstap is naar de tabakssigaret.
Op 1 juli 2020 werd het rookverbod uitgebreid met het verbod op de e-sigaret, met en zonder nicotine. Vapen mag dus niet meer op plekken waar ook een rookverbod geldt, zoals cafés, restaurants, openbare gebouwen en werkplekken.
Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen. Recentelijk bleek echter dat de longen beter in staat zijn om zich te herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht.
Het is niet mogelijk om deze disposable vape bij te vullen of op te laden wanneer deze leeg is. Een wegwerp e-sigaret kan 600 puffs geven, wat overeenkomt met het aantal haaltjes van 2 tot 3 pakjes sigaretten. Door het kleine formaat van de wegwerp vape, is deze e-sigaret gemakkelijk mee te nemen.
De belangrijkste redenen voor het gebruik van e-sigaretten zijn het stoppen met roken (35,1%) en het verminderen (28,8%). Wat ook nog vermeld wordt: voor het genot (18%), omdat het minder schadelijk is dan tabak (14%) en omdat het minder schadelijk/storend is voor de omgeving (13%).
De vapes zijn brandgevaarlijk en extreem vervuilend. Veel wegwerp-e-sigaretten worden gewoon weggegooid en dus niet gerecycled terwijl deze e-sigaretten lithium bevatten. Dit is een stof die gebruikt wordt voor de productie van batterijen. Deze afvalsoort is brandgevaarlijk en bevat schadelijke stoffen voor het milieu.
Maar ook e-sigaretten zonder nicotine zijn schadelijker dan je zou denken. Omdat de vloeistof opwarmt in een metalen omhulsel, komen er kleine deeltjes van die zware metalen in je longen terecht. De vloeistof zelf bevat iets wat lijkt op antivries, dat adem je dus ook in.
Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Te veel nicotine kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn en zelfs braken. In de praktijk zal het echter niet verder komen tot duizeligheid. Je lichaam geeft al snel aan wanneer je te veel nicotine binnenkrijgt en je zal automatisch even stoppen met dampen.
Dat jongeren en kinderen steeds meer vapen is volgens deskundigen niet goed. Van vapen kan je namelijk duizelig worden en zelfs flauw vallen. Deskundigen denken dat vapen steeds populairder wordt, omdat jongeren denken dat het stoer is om te doen. Maar dat is het niet, want de meeste jongeren gebruiken geen vape.
Ernstige klachten van de luchtwegen kunnen optreden zoals hoesten, kortademigheid en drukkende pijn ter hoogte van de borst. Soms gaan deze klachten gepaard met braken, misselijkheid, koorts en/of vermoeidheid.
Wat kun je als ouder doen als je kind vapet? Probeer als ouder consequent te zijn en maak duidelijk dat je het vapegedrag afkeurt. Uitspraken als 'daar krijg je later kanker van' helpen vaak niet. Wat wel werkt is het bespreken van de korte termijn effecten van nicotine.
Stoppen met vapen
Je bloeddruk wordt namelijk lager en je krijgt weer meer zuurstof in je bloed. Daarnaast heeft stoppen met vapen ook een positief effect op je cholesterolgehalte. Roken, en dus ook vapen, stompt je zintuigen af.
Bij de verkoop van vapes en e-liquids gelden dezelfde regels als bij de verkoop van tabak en rookwaren. U mag vapes bijvoorbeeld niet verkopen aan personen die jonger zijn dan 18 jaar.