De wet stelt het uitlokken van een strafbaar feit strafbaar. In art. 47 lid 2 Sr zegt de wetgever dat alleen ten aanzien van de uitlokkers alleen die handelingen in aanmerking komen die zij opzettelijk hebben uitgelokt, benevens hun gevolgen. Alleen voor die handelingen zijn zij strafbaar.
Artikel 411 Sw. erkent dat zware gewelddaden tegen personen iemand kunnen provoceren tot opzettelijke doodslag of toebrenging van slagen en verwondingen. Het provocerende geweld moet wederrechtelijk zijn, maar niet noodzakelijk gericht tegen de pleger van het verschoonbare misdrijf.
Bij doen plegen is de pleger niet strafbaar, maar is de deelnemer volledig strafbaar. Van uitlokking is sprake als iemand een ander aanzet tot het plegen van een delict, waarbij die ander wel zelf verantwoordelijk is voor zijn daden. Het inhuren van een huurmoordenaar is een vorm van uitlokking.
- Dubbel opzet -> op het doen verrichten van de feitelijke gedraging door een ander en op het grondfeit. - Accessoriteit: het grondfeit (incl. poging of voorbereiding) is voltooid. Bij doen plegen is vereist dat de feitelijke pleger straffeloos is, bij uitlokking is dit geen vereiste.
Poging tot uitlokking is strafbaar gesteld in art. 46a Sr: de 'poging om een ander door een der in art. 47, eerste lid onder 2e, vermelde middelen te bewegen om een misdrijf te begaan'.
pleger = strafrecht: pleger van een strafbaar feit of (voor sommige misdrijven) de persoon die het feit heeft uitgelokt.
(v.) Uitspraak: [provo'ka(t)si] Verbuigingen: provocatie|s (meerv.) het opzettelijk iets doen of zeggen omdat je een reactie wilt uitlokken Voorbeeld: `De scholier viel in slaap omdat hij de hele nacht had zitten gamen, ma...
Een tussenpersoon die een telecommunicatiedienst verleent bestaande in de doorgifte of opslag van gegevens die van een ander afkomstig zijn, wordt als zodanig niet vervolgd indien hij voldoet aan een bevel van de officier van justitie, na schriftelijke machtiging op vordering van de officier van justitie te verlenen ...
Wat betekent dit in normaal Nederlands? Als u medeplichtig bent aan een misdrijf, dan betekent dit dat u de dader heeft geholpen bij het plegen van het misdrijf. Het kan ook betekenen dat u opzettelijk gelegenheid hebt geboden. Of dat u middelen en/of inlichtingen heeft verschaft.
In de kern gaat het bij doen plegen om het opzettelijk bewegen van een ander tot het begaan van een strafbaar feit, 17 terwijl die ander zelf straffeloos is (vaak als 'willoos werktuig'). Van belang is dat ook een nalaten te handelen doen plegen kan opleveren.
Het dubbele opzet houdt in dat er sprake moet zijn van opzet gericht op het leveren van een bijdrage EN opzet gericht op het strafbare feit. De medeplichtige hoeft geen precieze voorstelling van zaken te hebben van de wijze waarop de strafbare feiten worden gepleegd waarbij hij betrokken is.
Vereisten van doen plegen: - er moet sprake zijn van een strafbaar grondfeit: de onmiddellijke dader is niet strafbaar; - de doen pleger kan een deel van de bestanddelen van gronddelict vervullen.
Poging tot medeplichtigheid is niet strafbaar. Het verschil tussen medeplegen en medeplichtigheid is dat medeplichtigheid als minder strafwaardig wordt gezien. Daarom staat er ook een lagere straf op. Medeplichtigheid is alleen bij misdrijven strafbaar gesteld (niet bij overtredingen).
47 W.v.Sr.) Zij, die het feit plegen (de feitelijke dader(s)), doen plegen (b.v. de opdrachtgever(s)) of medeplegen (medeplichtigen en medeplegers).
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Je mag vluchten. Dat is je recht. Het is aan de Politie jou staande te krijgen. Hoewel een stopteken negeren wel gaat vallen onder het weigeren van bevel in functie.
Zelfverdediging in het strafrecht heet noodweer of noodweerexces. Het gaat daarbij om een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding waartegen je jezelf mocht verdedigen. In het normale spraakgebruik blijven we het gewoon zelfverdediging noemen.
Er is sprake van medeplegen in het geval dat twee of meer personen gezamenlijk (in bewuste en nauwe samenwerking) een strafbaar feit plegen, waarbij niet alle delictsbestanddelen van dat feit door ieder van hen afzonderlijk vervuld behoeven te zijn.
MEDEPLEGEN: er is tussen de medeplegers een bewuste samenwerking en een gezamenlijke uitvoering. MEDEPLICHTIGHEID: de ene dader is ten opzichte van de andere ondergeschikt en hij is zich niet bewust van nalatigheid of een strafbaar feit.
Bij een voedselprovocatietest bent u met uw kind ongeveer vijf tot zeven uur in het ziekenhuis. De test zal drie tot vijf uur in beslag nemen. Nadat uw kind de laatste voeding gegeten heeft, moet uw kind nog minimaal twee uur ter controle in het ziekenhuis blijven.
Het is een zogenoemd dubbelblind onderzoek. Dat wil zeggen dat zowel u, als de verpleegkundige en de arts niet weten welke voeding uw kind aangeboden krijgt. Op de eerste testdag krijgt uw kind voeding uit zakje A aangeboden en op de 2e testdag de voeding uit zakje B.