Uien zijn een natuurlijk smaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.
Deze uiensoep is het ultieme comfortfood tijdens de koudere dagen. Wist je dat uien een bron zijn van vitamine C, vitamine B11 en B6 (spelen rol bij de stofwisseling) en kalium (speelt rol bij bloeddruk en zenuw prikkelgeleiding)? Ook zijn uien prebiotica voor jouw darmen.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember. Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie. Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkte producten.
De ui bevordert de spijsvertering en is vochtafdrijvend.
Uit de resultaten bleek dat uien op dosisafhankelijke wijze de hartslag en de bloeddruk verlaagden .
In uien zit veel inuline. Om inuline (en FOS) af te breken hebben de darmen 'goede' bacteriën nodig. Die zien inuline en FOS als voedsel, smullen ervan en vermenigvuldigen zich. Als er veel goede bacteriën in je darmen leven, kan dat je weerstand verbeteren.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Vermijd kant-en-klaar: Eet liever geen kant-en-klare maaltijden, hartige snacks zoals kroketten, soep uit pak of blik, gemarineerde, gepaneerde of gekruide vleessoorten en groenten uit blik of pot. Deze producten bevatten veel zout.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
algehele zwakte en vermoeidheid. verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen. geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit.
Uien: Een populair ingrediënt in veel maaltijden en kan helpen de hoeveelheid opgeslagen vet in het lichaam te verminderen, wat ook het levervet verlaagt . Daarom moet u regelmatig uien eten.
Uien zijn een geweldige bron van oplosbare vezels en daarom een goede prebiotica; voedsel voor de goede darmbacteriën. Optimale darmgezondheid is cruciaal voor gewichtsverlies en deze heerlijke soep biedt geweldige voedingsstoffen om gewichtsverlies te stimuleren als onderdeel van een gewichtsbeheersingsprogramma.
Bij langere bereidingstijden komt er steeds meer suiker vrij, waardoor de ui een zoete smaak krijgt. De ui geeft niet alleen veel smaak die erg varieert per bereiding, hij geeft ook meer body aan een gerecht én is, niet onbelangrijk, erg goed te betalen.
Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl: Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Volgens een onderzoek onder leiding van de University of North Carolina kan een tekort aan choline bijdragen aan de ontwikkeling van leververvetting. Het opnemen van cholinerijke voedingsmiddelen zoals eieren in het dieet kan helpen om een optimale leverfunctie te behouden . Hoewel eidooiers deel kunnen uitmaken van een uitgebalanceerd en voedingsrijk dieet, is matiging cruciaal.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine.Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Een heerlijke uiensoep is dan een makkelijke en gezonde oplossing. Uien zijn erg gezond vanwege de vele antioxidanten die erin zitten. Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
Een van de werkzame stoffen is quercetine, dat de bloedvaten verstevigt. De zwavelstoffen in de uien helpen de lever en het lymfesysteem te ontgiften en zuiveren de darmen.
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.