Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Door een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen is de vermogensverdeling dus ongelijk. Algehele gemeenschap van goederen resulteert in een gemeenschap van schulden. Echtgenoten worden dus ook verantwoordelijk voor elkaars (studie)schulden.
Trouwen is fiscaal voordelig. Misschien is dit niet een van de meest doorslaggevende redenen om te trouwen, maar het fiscale voordeel van trouwen is wel een fijne bijkomstigheid! Je wordt namelijk automatisch elkaars fiscale partner als je trouwt, wat belastingtechnisch erg voordelig kan zijn.
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Trouwen gaat denk ik meer over wat het toevoegt aan de liefde tussen jou en je partner. De meerwaarde die ik zie is dat je je liefde voor elkaar bevestigd aan de wereld om je heen en dat je er een fantastische mooie en gezellige dag met al je dierbaren van kunt maken. Dat je weer even stilstaat bij jullie liefde.
Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.
Gehuwden en wettelijk samenwonenden genieten de voordeligste tarieven qua successierechten en belastingen op de uitkering van de levensverzekering. Zo betalen ze geen erflasten op de gezinswoning (geldt voor alle gewesten).
In de praktijk zie je dat stellen wel vaak iets op papier zetten als ze samen een huis kopen. Waarom? Je gaat samen een grote lening aan. Het is handig om afspraken te maken over wat er gebeurt als één van jullie bijvoorbeeld komt te overlijden.
Fiscaal partnerschap heeft als grootste voordeel dat je in de aangifte inkomstenbelasting bepaalde inkomsten en aftrekposten vrij aan elkaar kunt toerekenen (in zelf te kiezen verhoudingen). Het grootste nadeel van fiscaal partnerschap? Een hoger drempelbedrag voor persoonlijke aftrekposten.
Als beide fiscaal partners werken (met een minimaal inkomen van 5153 euro per jaar) én een kind hebben jonger dan 12 jaar, kunnen zij een 'inkomensafhankelijke combinatiekorting' krijgen van maximaal 2815 euro (in 2021).
Erfrecht. De langstlevende partner (LLP) is veel beter beschermd in een huwelijk dan bij een samenwoning. Hij/zij heeft steeds recht op het vruchtgebruik van de nalatenschap. Bij een wettelijke samenwoning heeft de LLP een beperkt erfrecht: het vruchtgebruik op de gezinswoning en de erin aanwezige huisraad.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.
Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van u en uw partner samen. Erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap van goederen. Soms en onder bepaalde voorwaarden vallen bezittingen en schulden hier buiten. Bijvoorbeeld bij een erfenis als de erflater dat zo heeft bepaald.
Als 1 van u definitief niet meer wil samenwonen, leeft u duurzaam gescheiden. Duurzaam gescheiden leven stopt op het moment dat u voldoet aan twee voorwaarden: U hebt een verzoek tot scheiding van tafel en bed ingediend. U staat niet meer op hetzelfde adres ingeschreven.
Als het koppel later toch in het huwelijksbootje stapt, dan komt de aangekochte woning automatisch in het gemeenschappelijk huwelijksvermogen terecht. Er moet daarvoor dan geen huwelijkscontract meer worden opgemaakt.
Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen als je trouwt of geregistreerd partnerschap sluit. Erfenissen en schenkingen die je hierna ontvangt, zijn alleen van jou. En al je bezittingen en schulden die van jou waren voordat je trouwde, blijven ook van jou alleen. Dus ook je huis.
Als er geen huwelijkscontract is, is automatisch het wettelijk stelsel van toepassing. Echtgenoten kunnen er ook voor kiezen om het wettelijk stelsel als algemeen principe te nemen binnen het huwelijk, en via een huwelijkscontract enkele specifieke regelingen te treffen.
U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd. Een kind mag nooit tegelijkertijd door meerdere personen ten laste genomen worden.
De islam beschouwt het huwelijk niet alleen als een relatie tussen man en vrouw, maar het huwelijk heeft een groter doel. Enerzijds heeft het huwelijk binnen de islam als doel om een gezonde en veilige plek te bieden om kinderen op te laten groeien. Daarnaast is het huwelijk ook bedoeld om je te weerhouden van zonden.
Een mogelijk huwelijksvoordeel is het verblijvingsbeding, in de volksmond ook gekend als de “langst-leeft-al clausule”. Door deze clausule op te nemen in het huwelijkscontract, krijgt de langstlevende echtgenoot het volledige gemeenschappelijk vermogen bij overlijden van de andere echtgenoot.
Voor jullie trouwdag is hij nog niet het hoofd van jullie gezin dus krijgt de vrouw de eer. Haar naam wordt dus als eerst vermeld op de trouwkaart voor de bruiloft. Na de bruiloft wordt op alle officiële communicatie de naam van de man eerst genoemd.
Vaak vindt het huwelijk plaats in een spreekkamer of aan de balie, slechts in een aantal gemeenten trouw je in de trouwzaal. Wanneer jullie gratis trouwen, mag je in ieder geval 2 getuigen meenemen. Soms kun je ook nog een beperkt aantal gasten uitnodigen. Er is geen muziek en ook geen toespraken.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.